leverbaar via Uitgeverij De Stiel, Nijmegen   Constant Rogmans

Liederen

voor koor en ensemble

Redactie en samenstelling: Cees van der Pluijm, Wim Prange, Anneke van der Putte, Jurriaan Schoffelen, Hanno Wupper
 
prijs:  15,95
excl. verzendkosten
  CONSTANT ROGMANS 
2 november 1931 - 5 maart 1995

Constant Rogmans begon zijn muzikale loopbaan met een piano-opleiding in de vooroorlogse romantische traditie. Zijn muzikale wereld was die van de grote klavierleeuwen; componisten als Rachmaninov bepaalden zijn horizon. Naast zijn pianostudie nam Rogmans klassieke-zanglessen. Zijn kennismaking met de Slavische volksmuziek was de eerste wending in zijn muzikale smaak. Gedurende zijn laatste tien levensjaren ontdekte Constant Rogmans in toenemende mate de schoonheid van de barok en de vroege muziek. Zijn ontwikkeling is in chronologische zin misschien een achterwaartse, inhoudelijk is het er een van grootse effecten naar soberheid en verfijning.

Als componist was Constant Rogmans autodidact. Zijn kennis van de klassieke harmonieleer was groot, maar om zijn eigen muzikale idioom te vinden, moest hij zich daarvan bevrijden. Het resultaat is een zeer persoonlijke muzikale taal, die geworteld bleef in het verleden.

Zijn groei van het overdadig geïnstrumenteerde in de richting van de kamermuziek leidt ook tot een toenemende belangstelling voor het geschreven en gezongen woord. Van de hier gepresenteerde liederen was de tekst steeds het uitgangspunt voor de compositie. De taal was daarbij niet alleen een inspiratiebron, maar een gelijkwaardige partner in het lied. Zangers die dat verwaarloosden, konden rekenen op Rogmans' genadeloze kritiek.

Kenmerkend voor Rogmans' composities zijn het soms neo-barokke karakter en de omniskenbare invloed van de Balkanmuziek. Rogmans was daarbij postmodern zonder het te weten. Hij werkte niet vanuit een theoretisch systeem, maar vanuit de ontroering die hem beving en die hij via de muziek aan zangers en luisteraars wide doorgeven. Hij was er daarbij van overtuigd dat goede muziek niet per se moeilijk hoefde te zijn. Waar vereiste virtuositeit in een begeleiding de uitvoering in brede kring wellicht zou bemoeilijken, schroomde hij niet zijn compositie aan te passen. Ook dat paste in zijn streven naar eenvoud en zuiverheid.

Constant Rogmans schreef liederen met en zonder begeleiding, geschikt voor kleine en grote koren. De voorliggende keuze uit de composities van Constant Rogmans (geschreven in de jaren 1988 - 1995) getuigen van een leven met muziek, een muzikaal bestaan met een eigen ontwikkeling: oorspronkelijk, gedreven, en liefderijk, maar bovenal gericht op communicatie, op de vertolking van wat mensen bezielt en verbindt.

Uitgeverij De Stiel
Nijmegen 1996

ISBN  90 70415 18 6| index | actueel | curriculum | bibliografie | gedicht | column | foto's | reageren | sitemap |