P E R S B E R I C H T
 

Nieuw boek van Robert Long & Cees van der Pluijm

Op zaterdag 31 mei 2008 om 15.00 uur zal in de Foyer van Villa Lila, In de Betouwstraat 9 te Nijmegen (NL), de presentatie plaatsvinden van het boek Het laatste jaar. De brieven uit 2006, van Robert Long en Cees van der Pluijm.

Cees van der Pluijm en Kristof Rutsaert (de weduwnaar van Robert Long) zullen lezen en spreken, er zal live werk van Robert Long worden uitgevoerd door Melanie Petrici en Roy Binkhorst (muzikale leiding: René Stephan) en er is een tentoonstelling te bezichtigen rond het werk van Robert Long.
Boekhandel de Feeks verkoopt naast het nieuwe boek ook de eerdere uitgaven van Robert Long & Cees van der Pluijm. Laatstgenoemde zal op verzoek signeren.

Deze feestelijke bijeenkomst is vrij toegankelijk. Kom op tijd, het wordt druk! In de Spiegelzaal van Villa Lila zal de bijeenkomst ook op videoscherm te volgen zijn. Voor informatie over Villa Lila en een routebeschrijving: www.villalila.nl

Het laatste jaar. De brieven uit 2006 bevat naast de brieven die de auteurs in dat jaar wisselden ook een hilarisch uit de hand lopend feuilleton en Robert Longs afscheidscolumn.
Hoewel niemand, tot en met de laatste brief uit november, kon vermoeden dat Robert Long op 13 december 2006 zou overlijden, staat de correspondentie duidelijk in het teken van de vergankelijkheid.
De schrijvers filosoferen over ziekte, ouderdom en dood, maar maken zich ook kwaad over de politiek, de graaicultuur, de multi-culturele samenleving en de invloed van religies.
Gelukkig valt er daarnaast veel te lachen in dit boek en zijn de auteurs niet te beroerd elkaar met plaagstoten en vriendschappelijke provocaties te vermaken.
Al met al is dit boek het slotstuk van een vriendschap die 23 jaar duurde.

Het laatste jaar. De brieven uit 2006. Bestellen of recensie-exemplaren aanvragen kan bij Uitgeverij de Stiel, Graafseweg 9, 6512 BM NIJMEGEN (NL),
telefoon [024] 322 75 05, www.de-stiel.demon.nl.

ISBN/EAN 978 90 70415 37 2, genaaid gebrocheerd, 160 blz., 25 euro
 


Robert Long & Cees van der Pluijm, HET LAATSTE JAAR. DE BRIEVEN UIT 2006
presentatie:31 mei 2008
plaats:Villa Lila, In de Betouwstraat 9, 6511 GA NIJMEGEN (NL)
[024] 38 20 444, www.villalila.nl
aanvang:15.00 uur precies (zaal open 14.30 uur)
programma:  boekpresentatie, korte toespraken, live optredens, signeren
toegang:gratis, iedereen is welkom
informatie:Cees van der Pluijm, [026] 351 98 48, Frombergstraat 52-2, 6814 EC ARNHEM (NL), cees@vanderpluijm.demon.nlbijlage

Robert Long (1943-2006) en Cees van der Pluijm (1954) waren bevriend sinds 1983. Ze publiceerden in 1991 de schelmenroman Hete klippen. Eerder, in 1987, bezorgde Van der Pluijm de verzamelde liedteksten van Robert Long: Jij wou mij totaal. In 1998 verscheen de correspondentie-uitgave Beste Robert, Waarde Cees. Brieven over leven, dood, liefde, seks, werk en collega's. De nieuwe brievenbundel Het laatste jaar. De brieven uit 2006 is te zien als een vervolg op deze eerdere publicatie.
Robert Long en Cees van der Pluijm werkten in 2006 ook samen aan de pilot van een nieuw televisie-format. Zij traden incidenteel gezamenlijk op en er waren plannen voor een musical.

Robert Long werd geboren in Utrecht en groeide op in Ederveen. Hij begon tijdens zijn opleiding tot etaleur aan een ook internationaal succesvolle carrière als popzanger (onder meer met de groep Unit Gloria), maar richtte zich begin jaren zeventig op Nederlandstalig repertoire.
Long ontwikkelde zich tot een scherpzinnig cabaretier en werd de auteur van vele honderden poëtische, kritische, melancholieke en liefdevolle liedjes, waarvoor hij tekst en muziek schreef.
Met Dimitri Frenkel Frank schreef hij de musical Tsjechov. Voorts publiceerde hij columns, liedteksten, een roman en een brievenboek (met Cees van der Pluijm).
Robert Long overleed op 13 december 2006 te Antwerpen.

Cees van der Pluijm werd geboren in Radio Kootwijk (Gld.), studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke (nu: Radboud) Universiteit Nijmegen (en Zuid-Afrikaans aan de Universiteit van Amsterdam) en publiceerde ruim dertig boeken (proza, poëzie, light verse, drama, essays, brieven, didactiek, tekstbezorging).¹
Hij is werkzaam als auteur, docent (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), acteur, communicatietrainer, uitgever, dagvoorzitter, presentator en interviewer.
Hij publiceerde en trad op met o.a. Robert Long, Drs. P en Jules de Corte.
Na 30 jaar in en om Nijmegen gewoond te hebben, is hij sinds drie jaar woonachtig in Arnhem. Hij is Parkdichter van het Arnhemse Park Sonsbeek en Radiodichter bij RTV Gelderland.

Voor meer informatie: www.robertlong.nl en www.vanderpluijm.demon.nl

De uitgave van Het laatste jaar. De brieven uit 2006 werd mogelijk gemaakt door een unieke intekenactie van twee Robert-Longfans: Rose-Marie Schreuders en Yvonne Sueters. Ze wierven via een speciale website en met interviews in kranten en radio-optredens meer dan 250 intekenaars, waardoor het voor non-profituitgeverij de Stiel mogelijk werd het boek op de markt te brengen.
Zie hiervoor: www.hetlaatstejaar.nl


¹ later dit jaar verschijnt van hem een keuze uit de gedichten 1998-2008, het beste uit vijftien jaar Gay-Krantcolumns, en een boek samen met Drs. P
 

 

| index | actueel | curriculum | bibliografie | gedicht | column | foto's | reageren | sitemap |