P E R S B E R I C H T

 

Op zondag 5 oktober van 15.00 tot 19.30 uur viert de Nijmeegse Zondagmiddagsalon voor oudere homomannen zijn 20-jarig bestaan in Villa Lila, In de Betouwstraat 9 te Nijmegen.

In een feestelijk programma zullen vanaf 16.00 uur felicitaties worden uitgesproken door de voorzitter van COC-Nijmegen Peter van Loon en wethouder Lenie Scholten. Daarna gaat de nieuwe voorzitter van het landelijke COC, Wouter Neerings, in gesprek met Cees van der Pluijm over de toekomst voor de oudere homomannen in de komende 20 jaar.

De middag wordt om 18.00 uur afgesloten met een buffet.

 

Uniek

De Nijmeegse Zondagmiddagsalon is een initiatief van Jan Houterman en Wim van den Broek. Elke eerste en derde zondag van de maand, ook op feestdagen en in vakanties, gingen de deuren open voor oudere heren uit geheel Nederland. Zelfs vanuit België komt men naar deze salon. Qua leeftijd, ambiance en continuïteit is deze salon uniek voor Nederland.

 

De organisatoren staan borg voor een persoonlijke ontvangst en verzorgen eenvoudige hapjes bij een drankje en passende muziek.

Het feit dat oudere homomannen in een veilige omgeving kunnen praten over verleden, heden en toekomst blijkt nog steeds van belang voor hun emancipatie.

 

Geschiedenis

In 1988 nemen Jan Houterman en Wim van den Broek het initiatief om een Zondagmiddagsalon "voor oudere homophiele heren" op te richten. Hun idee blijkt een gouden greep. De eerste en de derde zondagmiddag van de maand is het acht jaar lang druk op de salon aan de Groesbeekseweg nummer 38. Per 1 januari 1997 verhuist de salon naar Villa Lila, het sociaal-cultureel centrum voor ho/le/bi-Nijmegen. Ook daar blijft de salon druk bezocht worden door gasten van ver uit het land en daar buiten: van Assen tot Antwerpen. "Uniek door sfeer, stijl en gezelligheid" blijkt een motto dat het al 20 jaar volhoudt.

 

De Nijmeegse Zondagmiddagsalon speelt een belangrijke rol binnen het emancipatiebeleid voor ouderen zoals dat mede door het COC Nijmegen gestalte krijgt. Zo werd op 30 mei jl. 'de Roze Loper' uitgereikt aan drie zorginstellingen (zes verzorgingshuizen) in Nijmegen. De uitreiking van de Roze Loper is het voorlopige sluitstuk van een bewustwordingsproject bij management, personeel en bewoners van verzorgingshuizen over de aanwezigheid van homo-/biseksuele ouderen binnen deze verzorgingshuizen.


datum: zondag 5 oktober 2008

ontvangst: vanaf 15.00 uur

plaats:Villa Lila, In de Betouwstraat 9,  6511 GA  NIJMEGEN

officiële gedeelte: 16.00 uur met Peter van Loon (voorzitter COC-Nijmegen) en Lenie Scholten (wethouder Zorg & Welzijn, Jeugd, Integratie & Emancipatie gemeente Nijmegen)

interview: om ongeveer 16.30 uur gaat Cees van der Pluijm (www.vanderpluijm.demon.nl) in gesprek met Wouter Neerings (voorzitter landelijk COC)

 

Informatie: Clem Bongers, tel. 024 - 323 16 68, e-mail: clembongers@versatel.nl