P E R S B E R I C H T

 

BURGEMEESTER DALES LEZING 2013: INEZ WESKI

Op vrijdagavond 25 januari 2013 zal mevrouw mr. Inez Weski (1955), vooraanstaand strafpleiter en een graag geziene gast in de media, de zestiende Burgemeester Dales Lezing uitspreken in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens de avond, die om 20.00 uur begint met koffie en ontvangst, zal voor de zeventiende keer de Burgemeester Dales Prijs worden uitgereikt.
De avond zal muzikaal worden opgeluisterd door Lennart Pluim en Karlijn Wolsing.

 

Over de spreker
Na haar studie rechten en haar beëdiging als advocaat in 1978 verbond Inez Weski zich als strafpleiter aan het advocatenkantoor Weski Heinrici Advocaten in Rotterdam. Niet alleen ontwikkelde zij zich tot een van de succesvolste en meest in het oog springende strafpleiters van Nederland (zij verdedigt sinds september 2012 Desi Bouterse), ook maakte zij naam met haar kritische opvattingen over allerlei strafrechtzaken en haar visie op misstanden bij politie en justitie. Mede daardoor is zij regelmatig te gast in radio- en televisieprogramma's.
In 2011 en 2012 was Inez Weski ook juryvoorzitter bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

 

Mevrouw Weski is gevraagd artikel 1 van de Grondwet te benaderen vanuit een juridisch perspectief. Wat vindt zij ervan dat er stemmen opgaan om artikel 1 te schrappen? Is het artikel voor de strafadvocatuur van belang, bijvoorbeeld in het geval van (gewelds-)incidenten met een discriminatoir karakter? (Geweld tegen homoseksuelen, bijvoorbeeld, wordt tegenwoordig strenger bestraft, omdat het, naast de geweldshandeling, een uiting van discriminatie is.)
Op deze en andere aspecten zal Inez Weski op de van haar bekende flamboyante wijze ingaan.

 

Over de prijs en de lezing
De lezing en de prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De Gemeente Nijmegen treedt op als gastvrouw en biedt haar gasten een hapje en een drankje aan. Gegadigden dienen tijdig (ontvangst 20.00 uur) aanwezig te zijn, vol is vol!

 

De Burgemeester Dales Prijs en de Burgemeester Dales Lezing zijn in het leven geroepen door het COC Nijmegen en de Stichting Burgemeester Dales Lezing. De prijs is bedoeld ter onderscheiding van vrouwen, mannen of organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet, het artikel dat het beginsel van non-discriminatie verwoordt.
Gedacht wordt daarbij aan mensen die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.

 

De Burgemeester Dales Lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over actuele, bijzondere en/of problematische aspecten van het non-discriminatiebeginsel in Nederland en daarbuiten. De lezing werd eerder uitgesproken door o.a. Anil Ramdas, Jan Pronk, Femke Halsema, Afshin Ellian, Ed. van Thijn, Rob Tielman, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï en Alex Brenninkmeijer.

 

Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl


 

Burgemeester Dales Lezing en Prijs

 

Datum: vrijdag 25 januari 2013

Tijd: 20.00 22.00 uur (aanvang lezing 20.30 uur)

Bij 180 bezoekers wordt de toegang gestopt (vol is vol)

Waar: Stadhuis Nijmegen, ingang Burchtstraat

 

Info prijs: Joris Blaauw, voorzitter COC Nijmegen (06 201 249 05)

of: joris@cocnijmegen.nl

 

Info lezing: Cees van der Pluijm (026 - 351 98 48)

of: cees@vanderpluijm.demon.nl


 

bijlage

 

De prijs en de lezing

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996.

 

De prijs is bedoeld ter ondersteuning van vrouwen, mannen en organisaties die op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan de gedachte achter artikel 1 van onze Grondwet, dat het principe van non-discriminatie verwoordt.

 

Gedacht wordt aan mensen en organisaties die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord. Niet in aanmerking komen mensen en organisaties die dit beroepsmatig doen.

 

De Burgemeester Dales Prijs is een initiatief van het COC Nijmegen, maar daarmee geenszins een prijs die het etiket 'homoprijs' draagt. Dat moge blijken uit de laureaten van de afgelopen jaren. Het COC streeft ernaar de strijd voor emancipatie en tegen discriminatie niet sektarisch te benaderen. De samenstelling van de jury staat garant voor een brede emancipatoire visie.

 

 

Winnaars Burgemeester Dales Prijs:
1996 Willy Last
1998 Circus Colorfull City
1999 Martin Koch
2000 Stichting Pinkeltje (tegenwoordig DITO)
2001 NUNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen)
2002 Louis de Wijze
2003 Stichting Gast aan Tafel en Stichting NOV (Noodopvang Vluchtelingen)
2004 Stichting WIG (Werkgroep Integratie Gehandicapten)
2005 Qader Shafiq
2006 Blend-it
2007 Saba Rawi
2008 Café Dapper (Erik Derks en Han Polman)
2009 Stichting A Salaam
2010 Anne van den Boogaard, Evelien Muijs, Tanja van Ommen
2011 Clem Bongers
2012 Lonneke Knegtel

 

 

De Burgemeester Dales Lezing werd eerder uitgesproken door:
1998 Ed d'Hondt
1999 Greetje den Ouden-Dekkers
2000 Rob Tielman
2001 Ed van Thijn
2002 Afshin Ellian
2003 Femke Halsema
2004 Jan Pronk
2005 Anil Ramdas
2006 Alexander Pechtold
2007 A.G. Castermans
2008 Lilianne Ploumen
2009 Agnes Jongerius
2010 Fatima Elatik
2011 Atzo Nicolaï
2012 Alex Brenninkmeijer

 

 

Dit persbericht werd verzonden door:

 

Cees van der Pluijm (bestuur Stichting Burgemeester Dales Lezing)

Frombergstraat 52-2

6814 EC  ARNHEM

026 - 351 98 48

 

cees@vanderpluijm.demon.nl