P E R S B E R I C H T
 

NIEUWE PvdA-VOORZITTER VERZORGT BURGEMEESTER DALES LEZING

Op vrijdagavond 25 januari 2008 zal mevrouw Lilianne Ploumen, de nieuwe voorzitter van de Partij van de Arbeid, de elfde Burgemeester Dales Lezing uitspreken in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens de avond, die om 20.00 uur begint met koffie en ontvangst, zal voor de twaalfde keer de Burgemeester Dales Prijs door het COC Nijmegen worden uitgereikt.

Lilianne Ploumen werd op 6 oktober 2007 gekozen als voorzitter van het partijbestuur van de PvdA, waarbij zij oud-minister Jan Pronk (Burgemeester Dales Lezing 2004) nipt versloeg. Hiervoor was mevrouw Ploumen onder meer Directeur Internationale Programma's bij Cordaid.

De lezing en de prijsuitreiking zullen worden opgeluisterd door het Nijmeegse vocale ensemble Dubbel Zang. Dit dubbelkwartet (soms zelfs negenstemmig!) werd twintig jaar geleden opgericht door de Nijmeegse componist dirigent Constant Rogmans (1931-1995) en kwam voort uit het Nijmeegse potten- en flikkerskoor Cantus Obliquus. Dubbel Zang ging na het overlijden van Rogmans zelfstandig door. In 1996 werd een bundel met Rogmans’ liederen voor koor en ensemble uitgegeven door Uitgeverij De Stiel (www.de-stiel.demon.nl), met teksten van o.a. Drs. P, Kees van den Heuvel, Jacob Israël de Haan, Véronique van Dijk, Jan Hanlo en Cees van der Pluijm. Uit dit repertoire zal Dubbel Zang een kleine keuze ten gehore brengen.
 

Vrijdag 25 januari
De lezing en de prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De Gemeente Nijmegen treedt op als gastvrouw en biedt haar gasten een hapje en een drankje aan. Gegadigden dienen tijdig (ontvangst 20.00 uur) aanwezig te zijn, vol is vol!

De Burgemeester Dales Prijs en de Burgemeester Dales Lezing zijn in het leven geroepen door het COC Nijmegen en de Stichting Burgemeester Dales Lezing. De prijs is bedoeld ter onderscheiding van vrouwen, mannen of organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet, het artikel dat het beginsel van non-discriminatie verwoordt.
Gedacht wordt daarbij aan mensen die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.
De Burgemeester Dales Lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over actuele, bijzondere en/of problematische aspecten van het non-discriminatiebeginsel in Nederland en daarbuiten. De lezing werd eerder uitgesproken door o.a. Anil Ramdas, Jan Pronk, Femke Halsema, Afshin Ellian, Ed. van Thijn, Rob Tielman en Alexander Pechtold.

Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl
 Burgemeester Dales Lezing en Prijs

Datum: vrijdag 25 januari 2008
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (aanvang lezing 20.30 uur)
Bij 180 bezoekers wordt de toegang gestopt (vol is vol)
Waar: Stadhuis Nijmegen, ingang Burchtstraat
Info prijs: Peter van Loon, voorzitter COC Nijmegen (06 - 21 29 50 09)
Info lezing: Henk Beerten (06 - 13 23 15 07)
of Cees van der Pluijm: cees@vanderpluijm.demon.nl
 BIJLAGE


De prijs en de lezing

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996.

De prijs is bedoeld ter ondersteuning van vrouwen, mannen en organisaties die op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan de gedachte achter artikel 1 van onze Grondwet, dat het principe van non- discriminatie verwoordt.

Gedacht wordt aan mensen en organisaties die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord. Niet in aanmerking komen mensen en organisaties die dit beroepsmatig doen.

De Burgemeester Dales Prijs is een initiatief van het COC Nijmegen, maar daarmee geenszins een prijs die het etiket ‘homoprijs’ draagt. Dat moge blijken uit de laureaten van de afgelopen jaren. Het COC streeft ernaar de strijd voor emancipatie en tegen discriminatie niet sektarisch te benaderen. De samenstelling van de jury staat garant voor een brede emancipatoire visie.


Winnaars Burgemeester Dales Prijs:
1996 Willy Last
1998 Circus Colorfull City
1999 Martin Koch
2000 Stichting Pinkeltje (tegenwoordig DITO)
2001 NUNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen)
2002 Louis de Wijze
2003 Stichting Gast aan Tafel en Stichting NOV (Noodopvang Vluchtelingen)
2004 Stichting WIG (Werkgroep Integratie Gehandicapten)
2005 Qader Shafiq
2006 Blend-it
2007 Saba Rawi


De Burgemeester Dales Lezing werd voorheen gehouden door:
1998 Ed d'Hondt
1999 Greetje den Ouden-Dekkers
2000 Rob Tielman
2001 Ed van Thijn
2002 Afshin Ellian
2003 Femke Halsema
2004 Jan Pronk
2005 Anil Ramdas
2006 Alexander Pechtold
2007 A.G. Castermans


Dit persbericht werd verzonden door:

Cees van der Pluijm (bestuur Stichting Burgemeester Dales Lezing)
Frombergstraat 52-2
6814 EC  ARNHEM
[026] 351 98 48

cees@vanderpluijm.demon.nl

 

| index | actueel | curriculum | bibliografie | gedicht | column | foto's | reageren | sitemap |