WENSEN  (januari 2013)

over vrolijk het nieuwe jaar in

Terugkijkend op 2012 bleek er van de goede wensen voor dát jaar vaak weinig terecht gekomen, dus verwacht niet te veel van 2013, wat men u ook toegeroepen heeft.

 

Neem nou de Paus van Rome, een man die Ratzinger heet maar zich Benedictus laat noemen. Duidelijk was hij wel. Een huwelijk van twee mannen of twee vrouwen is een bedreiging voor de vrede. En gelijk heeft hij. Zolang Benedictus en zijn zwartgerokte collega's homo's en gelovigen tegen elkaar uitspelen, zal de haat floreren. Niet de liefde. De Kerk zaait liever haat dan liefde.

Homo's moeten dood. Nee, dat heeft Benedictus niet gezegd. Hij heeft alleen Rebecca Kadaga, voorzitter van het Oegandese parlement, liefdevol en zegenrijk ontvangen toen ze hem kwam melden dat de beoogde doodstraf voor homo's in haar land een kerstcadeautje voor hem was…

Wat deed Benedictus? Heeft hij haar vermanend toegesproken? Heeft hij haar verteld over Jezus die liefde predikte, ook jegens zondaars, verschoppelingen, onmaatschappelijken? Nee, Benedictus heeft haar gezegend en de foto's van hun vrolijke ontmoeting gingen de wereld over.

 

Kan iemand de oude Ratzinger eens uitleggen dat 'het homohuwelijk' (de term is onuitroeibaar) niet meer of minder is dan een juridische regeling; dat in landen waar het burgerlijk huwelijk voor iedereen toegankelijk is slechts de wettelijke gelijkheid van mensen is geregeld, meer niet? En weet de oude Rat niet dat elke kerk en iedere organisatie zelf een feestje mag bouwen of rituelen mag uitvoeren wanneer mensen een relatie aangaan? En dat geen enkele regering hem of wie dan ook dwingt relaties in te zegenen die hem onwelgevallig zijn? Het stelt namelijk niks voor, het kerkelijk huwelijk, het is een interne aangelegenheid voor mensen die zich laten leiden door iemand die de doodstraf voor homo's in Oeganda niet veroordeelt.

 

Wat ben je weer bitter, hoor ik u denken. Nee hoor, integendeel. 2012 heeft ook veel goeds gebracht. Meer dan ooit realiseerde ik me hoezeer de LGBT-emancipatie een zaak is geworden van elke weldenkende burger, hetero en homo, man en vrouw, jong en oud. Dat was in mijn jeugd wel anders. Mannen en vrouwen trokken vaak gescheiden op. Hetero's brandden hun vingers niet aan homo-emancipatie. Jong en oud meden elkaar.

Hoewel, het was al in de jaren zeventig dat sommige hetero's de nek uitstaken, en vreemd genoeg waren dat veelal mensen uit kerkelijke kring, pastores als Klamer, Brussaard, Godschalk, Van Heusden en Van Kilsdonk… Zou Ratzinger dat weten?

 

Laten we in 2013 vrolijk voortgaan op de weg die we met z'n allen hebben ingeslagen. Of, en zo ja wanneer, de katholieken tot de jaren des verstands geraken, durf ik niet te voorspellen. Gelukkig hebben we de Paus, zijn kardinalen, zijn bisschoppen niet nodig om tot een betere wereld te komen. De Paus is oud. De Paus is gek. De Paus is dom. De Paus is dood. Doorhalen wat niet van toepassing is.

 

nieuwste column overzicht