AFRICHTING  (november 2012)

over een confronterend boek

Hoe verontrustend kan een boek zijn? Kunnen we nog opgeschrikt worden door een literaire tekst die de grenzen opzoekt, over de grens heengaat misschien, die het ondenkbare realistisch maakt? De schrijver Jens van Nimwegen (1950) slaagt erin.

Van Nimwegen is een Nederlandse wetenschapper van Duitse afkomst die woont en werkt in Nijmegen en Berlijn. Hij schrijft boeken met titels als Selbstverschweinung, Ratte, Rotz und Radu en Phallc und das Ferkel. Bij uitgeverij Männerschwarm Verlag in Hamburg verscheen onlangs zijn debuut: Die Abrichtung.

 

Puttend uit zijn eigen praktijk beschrijft de auteur hoe een beeldschone jongeman in de studentenleeftijd zich bij hem aandient. Hij heeft een diep verlangen: afgericht te worden, naar lichaam en geest. Totale overgave aan zijn Meester, opheffing van zijn eigen identiteit en zijn verlangens, het loskomen van de conventies van burgerlijkheid en fatsoen zijn het uiteindelijke doel.

 

We volgen de jongen als hij wordt opgesloten in een kelder, als hem elke waardigheid van kleding, alle schaamte, iedere eigen keuze wordt ontnomen. De ik-verteller spreekt consequent over das Schwein, en als een varken leeft de jongen, geketend aan de muur, etend uit een trog, zijn tartaar aangemaakt met sperma.

We zien hem ook als hij schaars en schaamtevol gekleed de stad in wordt gestuurd, of in Berlijn met zijn Meester een paar weken doorbrengt, waarbij de jongen consequent overnacht in een park, naakt, als een beest, afhankelijk van wat zijn Meester hem brengt of van hem eist.

 

Het verontrustende van dit boek is, dat het geen ordinaire sm-porno betreft, maar literair serieus te nemen proza, waarbij de auteur erin slaagt datgene aannemelijk te maken wat u en ik waarschijnlijk nauwelijks als een acceptabele realiteit zouden zien. Daarmee ervaart de lezer op afstand hetzelfde als het Schwein: de omkering van zijn waarden wordt een feit. Zowel de jongen als de lezer komen herboren uit het verhaal: de jongen komt met trots uit de strijd, hij is een volleerd Schwein geworden en kan zelfverzekerder dan ooit de wereld in. Hem zal niemand meer iets kunnen maken. Hij heeft zijn weg tot het einde gelopen en glorieert in zelfrespect en trots, als een vrije, volwassen en onverschrokken man. De lezer is een ervaring rijker die hij niet voor mogelijk gehouden had.

 

Dankzij de aanwezigheid van diverse andere personages, de herkenbare situaties, het psychologische realisme en de vanzelfsprekende verteltoon slaagt dit boek als verontrustende en serieus te nemen sm-literatuur.

Van Nimwegen is een pseudoniem. De respectabele wetenschapper en de grensverleggende schrijver zijn nog niet denkbaar als één publieke persoon, een jammerlijke paradox. De vier romans zijn in het Duits geschreven, aan Nederlandse vertalingen wordt gewerkt. De website http://jens.manimal.eu helpt de lezer verder.

 

nieuwste column overzicht