HOMOMOE  (juli 2012)

over discriminatie

En Vera Bergkamp in de Tweede Kamer én Henk Krol. Is dat niet wat veel van het goede? Wordt Nederland dan niet homomoe? Die vraag kreeg de kersverse Kamerkandidaat Bergkamp voorgelegd door een journalist. Een fraai staaltje alledaagse homodiscriminatie.

 

Natuurlijk liggen er vooronderstellingen (om niet te zeggen vooroordelen) aan deze vraag ten grondslag. Homo's zijn alleen maar homo en komen alleen maar in het geweer voor homozaken. Homo's in de Kamer zullen zonder twijfel nog meer rechten willen en overal homo-onrecht zien. Homo's zeuren, homo's overvragen, homo's zijn verwende krengen, want ze mogen alles al in Nederland en de homo-emancipatie is voltooid. Als Nederland homomoe wordt, is dat die homo's hun eigen schuld, hadden ze hun plaats maar moeten weten.

 

Alledaagse homodiscriminatie is net als alledaags antisemitisme en alledaagse vrouwendiscriminatie een onuitroeibaar verschijnsel. Niemand kijkt ervan op. Twee Brabanders in de Kamer, wordt Nederland dan niet Brabandermoe? Of moslimmoe bij twee moslims? Of roodharigenmoe bij twee "rooien"?

 

Minderheden zijn gewend geraakt aan die alledaagse discriminatie, die vaak net iets intelligenter lijkt en veel lastiger te bestrijden is dan botte, openlijke discriminatie. Nog altijd gaat men er klakkeloos van uit dat "mijn partner" verwijst naar iemand van het andere geslacht, tenzij men je partner kent of jij je seksuele voorkeur duidelijk gemaakt hebt (zelfs ondanks het feit dat rechtgeaarde hetero's altijd van mijn man of mijn vrouw spreken).

 

Het politieke gechicaneer rond kwesties als de weigerambtenaar en de verplichte voorlichting op scholen geeft al aan dat gelijkberechtiging voor homo's nog altijd niet vanzelfsprekend is. Ten aanzien van christenen zou een dergelijke dubbele moraal nooit geduld worden. CDA en VVD hebben de afgelopen regeerperiode duidelijk laten zien dat homorechten relatief zijn en inwisselbaar, als de SGP daarom vraagt. Alledaagse homodiscriminatie.

 

Dat de SGP officieel de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor gelijkgeslachtelijke stellen wil terugdraaien (en anders in elk geval de weigerambtenaar wil handhaven), wordt niet eensgezind weggehoond, want we zijn allemaal gelijk, maar de gereformeerden zijn net iets gelijker dan de rest.

 

Bent u ook moe? Ik wel. Domme-journalistenmoe, CDA-moe, VVD-moe, PVV-moe, machomoe en heteromoe, dat allemaal. Maar vooral discriminatiemoe, alledaagse-discriminatiemoe, zelfs in het paradijselijke Nederland.

 

nieuwste column overzicht