VERRAAD  (mei 2012)

over hypocrisie

Heeft u de aardwormen ook uit hun duistere gangen te voorschijn zien komen? Na de val van het kabinet kronkelden ze naar de openbaarheid, alsof ze daar anderhalf jaar op gewacht hadden. De obscure coryfeeën van VVD en CDA zagen letterlijk het licht en wisten opeens precies waarom Wilders niet deugde. De PVV werd de partij van het verraad, terwijl de PVV toch niet veranderd was.

 

Wat deden die zwijgende aaseters toen Wilders ons internationale schade berokkende met zijn strapatsen? Waarom zwegen ze toen de immer jolige hopman Rutte enthousiast de vriendjes van zijn bruine kabinet bediende met vingeraflikbare rechtse hobby's in ruil voor PVV-speeltjes als cultuurtje pesten, het boerka-verbod, de gezinsmigratie-eisen en de dierenpolitie? En waarom zijn ze er nu als de kippen bij om Geert en zijn halve wilden die spiegeltjes en kralen weer af te nemen?

 

Anderhalf jaar lang hebben ze hun knopen geteld in de hoop dat Wilders te gretig zou zijn om zijn informele premierschap te continueren en de boel niet zou opblazen. Ze trokken de PVV niet naar het midden, maar volgden braaf het grauwe vaandel van een gideonsbende hele en halve criminelen, opmarcherend naar de obscure uithoeken van revanchisme, vreemdelingenhaat en populistische opruiing.

 

Wilders zal doorgaan met zijn pogingen Nederland onmogelijk te maken in Europa en de rest van de wereld, met het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen, met het beledigen van bevriende staatshoofden, met het verruwen van de omgangsvormen in parlement en samenleving en met het uithollen van de traditie van verdraagzaamheid en redelijkheid die ons land lang gekenmerkt heeft.

 

En dat alles zal blijven afstralen op de lieden die hem zo teder omhelsden omdat hij hun meest rechtse dromen hielp waarmaken. Rutte mag een rat zijn in caviakleren, Verhagen heeft het riool als bron van inspiratie voor zijn handelwijze nooit onder stoelen of banken gestoken.

 

Het moge duidelijk zijn dat de dames en heren die zich leenden voor dit kabinet vuile handen hebben, onafwasbaar vuile handen. Tot in lengte van jaren zijn ze verantwoordelijk voor het podium, de macht en de invloed die ze Wilders en zijn handlangers hebben verschaft. In een nieuw kabinet kan voor deze burgemeesters in oorlogstijd geen plaats meer zijn. En dat geldt net zo hard voor de fractieleiders en de kamerleden die hun scrupules en principes inleverden voor het pluche.

 

En wantrouw de aardwormen. Ze misten de moed van Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin die consequenties verbonden aan de dwaalwegen van hun politieke leiders. Opeens hebben ze allemaal weer in het verzet gezeten, terwijl ze niet anders deden dan comfortabel zwijgen. Wantrouw de aardwormen, zij wassen hun handen in onschuld, maar het bloed van de lafheid zal voor altijd aan hun klamme vingers kleven.

 

nieuwste column overzicht