TALKSHOW  (oktober 2011)

over nostalgie

Wat hebben Robert Long, Mathilde Santing, Jules de Corte, Marjan Berk, Benno Premsela, Annemarie Grewel, Albert Mol, Rudi van Dantzig, Karin Spaink, Willem Oltmans, Xandra Schutte, Henk Krol en Henk van Ulsen met elkaar gemeen? Met nog zo'n 40 anderen waren ze begin jaren 90 te gast in een van de 17 talkshows die ik destijds in Nijmegen mocht presenteren. Pluijm! heette de theatertalkshow en voor de jongeren onder ons: ik ben naar die show genoemd.

 

Op 22 oktober gaan we nog een keer zo'n show doen, voor het 40-jarige COC Nijmegen. In de jaren 90 waren de voorstellingen in een mum van tijd uitverkocht, het liep zo storm en de gasten waren zo fantastisch dat er nu nog over gesproken wordt.

 

Destijds lieten we bij die avonden voor eigen gebruik een cassettebandje meelopen en van twee shows bestaan er video-opnamen. Technisch vaak slecht, heel slecht soms. Maar met veel liefde en geduld hebben twee hoogbegaafde restauratoren al het materiaal eindeloos bewerkt, gefilterd, gemonteerd en opgeknapt, zodat er nu opeens 16 complete shows (een opname ging verloren) voor ons liggen. Binnenkort op 2 dvd's, zo'n 24 uur geluid (en soms beeld), voor al die vrijwilligers van toen die de shows tot een succes maakten, voor alle gasten van toen zonder wie etc., en wellicht voor de bezoekers van de Pluijm! Reprise op 22 oktober.

 

De oplage is beperkt en het wordt zeker een collector's item. Zonder mezelf op de borst te kloppen mag ik zeggen dat de opnames historisch zijn. En zo is deze uitgave ook bedoeld: als een historisch document. De gesprekken geven een beeld van de homo-/lesbische cultuur uit die periode en door de ambiance lieten de gasten vaak meer van zichzelf zien dan ze gewend waren.

Dat de presentator de conversatie nogal eens onderbrak met hinderlijk gezang, niet zelden vals naar toonzetting of inhoud, moeten de gelukkige bezitters van de cd/dvd-combinatie maar voor lief nemen. Doorklikken naar een volgend item is een kleine moeite.

 

Voor mij, als presentator van de talkshows, komt een dierbaar stukje verleden weer heel dichtbij. Een ruim deel van de gasten (maar ook van de medewerkers) is inmiddels niet meer onder ons. Wij gedenken hen met de uitgave van de dvd's.

 

Wie meer wil weten, kan terecht op de website van het COC Nijmegen. En wie een exemplaar van de dvd-set wil bemachtigen: 22 oktober, De Lindenberg in Nijmegen, zorg dat je erbij bent!

 

nieuwste column overzicht