KIEZEN  (juni 2011)

over rechtvaardigheid en solidariteit

Houdt u van iemand die chronisch ziek is of gehandicapt? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die zieken en gehandicapten niet tot wanhoop brengt.

 

Kent u iemand die werkzaam is als kunstenaar of houdt u van kunst? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die de kunsten stimuleert en die kunstenaars niet brodeloos maakt.

 

Stelt u prijs op schone lucht, schoon water en op groene ruimte? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die niet het hele land wil asfalteren, maar wel het openbaar vervoer stimuleert.

 

Gaat de volksgezondheid u aan het hart, ook voor volgende generaties? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die geen nieuwe kerncentrales bouwt, maar milieuvriendelijke energie propageert.

 

Bent u homo of lesbisch of kent u zulke mensen? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die de weigerambtenaar afschaft en die voorlichting in het onderwijs verplicht stelt.

 

Vindt u dat de rijken best iets meer mogen bijdragen aan de samenleving en dat de zwaksten ontzien moeten worden? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die solidariteit belangrijker vindt dan een ikke-ikke-ikke-mentaliteit.

 

Zijn er mensen die niet blank en/of christen zijn die u dierbaar zijn? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die iedereen gelijk behandelt, die geen bevolkingsgroepen tot zondebok maakt en die geen partij steunt die dat wel doet.

 

Hoopt u zelf gebruik te kunnen maken van een goede gezondheidszorg, van een ruim en betaalbaar basispakket in uw verzekering ook als u niet rijk bent? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die de gezondheidszorg niet uitkleedt, die de drempels verlaagt en de voorzieningen verbetert.

 

Is er in uw omgeving  iemand die graag wil studeren, misschien wel langer dan vier jaar, en zonder torenhoge schulden na afloop? Vraag uw vrienden en familie dan voortaan op een partij te stemmen die het onderwijs niet steeds duurder en ontoegankelijker maakt en die studenten niet straft en ontmoedigt.

 

Ja, maak uw vrienden en familieleden duidelijk wat het u doet als zij op een partij stemmen die u of uw dierbaren te na komt, die ze willens en wetens discrimineert, werkloos maakt, of in financiële problemen brengt. Maak uw vrienden en familieleden duidelijk wat hun keus betekent voor u! Ze zullen het zeker begrijpen.

En u hoef ik niets te vertellen, u was verstandig genoeg op een goede partij te stemmen. Allicht...

 

nieuwste column overzicht