HOMO'S SLAAN MAN  (mei 2011)

(van onze verslaggever)

Op het Henk Krolplein in Amsterdam vond gisteren rond 19.00 uur een handgemeen plaats tussen een viertal homoseksuele jongemannen in de leeftijd van 18 tot 23 en een Marokkaanse man van 21 jaar. Het slachtoffer is met ernstig letsel aan het hoofd en kwetsuren in de onderbuik naar het AMC vervoerd. Zijn toestand is stabiel.

 

De verdachten verklaarden aan de politie dat het slachtoffer zich aanstootgevend gedroeg. De man droeg een jack met een bontkraag en keek de homo's indringend aan. "Hij probeerde een Marokkaan van ons te maken", was het verweer van de 22-jarige Jeroen C. Medeverdachte Maurice van D. zei desgevraagd dat hij zich bedreigd gevoeld had toen het slachtoffer hem om een vuurtje vroeg.

 

Familieleden en vrienden van het slachtoffer houden vanavond een stille tocht door Amsterdam langs diverse homo-uitgaansgelegenheden. Bij het kantoor van het landelijk COC zal een petitie overhandigd worden aan voorzitter Vera Bergkamp.

 

In een telefonisch interview deelde een broer van het slachtoffer mee dat zijn familie er nauwelijks Marokkaans uitziet en dat de laffe aanslag een geplande actie moet zijn geweest. Het jasje met de bontkraag was overigens geen eigendom van het slachtoffer, hij had het toevallig meegenomen uit een café. "Wij zijn goed geďntegreerd en keurige Nederlanders. Wij hebben niets tegen homo's en zijn echte Amsterdammers. Wij discrimineren niet: laatst heb ik nog de fiets van een homo in de gracht gekieperd, voor de fun weetjewel", aldus de broer van het slachtoffer.

 

Burgemeester Van der Laan verklaarde op een persconferentie er alles aan te zullen doen elke vorm van geweld in de hoofdstad te voorkomen: "Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht, we nemen geen genoegen met halve waarheden en uitvluchten".

 

Premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de gebeurtenissen en zal in een later stadium een verklaring afleggen: "Eerst maar eens de feiten afwachten, ik heb alle vertrouwen in de politie", was zijn commentaar. Voorts meende de eerste minister dat het hoog tijd werd "Amsterdam weer terug te geven aan de Amsterdammers, al is het ook mij nog niet duidelijk wat ik daarmee bedoel".

 

De ambassadeur van Marokko is vanavond te gast in het televisieprogramma Pauw & Witteman, evenals Midden-Oostenkenner Bertus Hendriks en militair deskundige Christ Klep.

 

nieuwste column overzicht