WRAAK  (september 2010)

over boosheid

Is wraak gezond? Misschien. Wraak nemen lucht even op en je hebt ten minste het gevoel dat je iets gedaan hebt. Ik ben slecht in wraak nemen, al mag ik er graag over denken.

De afgelopen jaren heb ik zeker drie keer een denkbeeldige dolk in mijn rug gekregen, steeds van mensen die ik als vrienden zag, mensen die ik vertrouwde. In alle gevallen was geld de drijfveer. Voor geld doen mensen alles en dat Judasgedrag is van alle tijden. Daarbij valt het op dat juist mensen met veel geld meedogenloos zijn. Liegen, afspraken niet nakomen, uitbuiten – het blijken hobbels die ze moeiteloos nemen. Hun goede geweten danken ze daarbij waarschijnlijk aan hun slechte geheugen. Of ze hebben er maling aan als ze anderen tekort doen, verraden en in problemen brengen.

 

Wat te doen met je boosheid, je slachtofferschap en je diepe teleurstelling? Natuurlijk had ik in mijn vorige woning graag wat verse boktor achtergelaten en zou ik bij een voormalige collega van harte het voortvarend woekeren van haar tumoren hebben toegejuicht. Maar mensen dood wensen of ze ernstige ziektes gunnen heeft weinig zin, mede omdat de uitvoering van zulke verlangens niet tot mijn mogelijkheden behoort. En de dood is te mild voor een Judas.

Helse, onbestrijdbare pijnen verduren, zittend in een rolstoel en nog slechts in staat tot communicatie met de wimper van het rechteroog, en dat gedurende vele jaren – je moet er niet aan denken; maar ik betwijfel of ik een glimlach kan onderdrukken wanneer dit een van mijn vijanden ten deel valt.

 

Wraak nemen is zinloos en niet eenvoudig. Je kunt het verleden er niet mee veranderen en het leed jou aangedaan wordt er niet minder door. Daarbij is de timing van wraak een precaire zaak. Wraak is een gerecht dat koud geserveerd dient te worden, zoals het spreekwoord luidt. Afwachten kan dus lonend zijn.

Wie te snel wraak wil nemen, zal te zeer door zijn emoties worden gestuurd. Het project zal mislukken of zich tegen jezelf keren.

 

Maar dan, hoe om te gaan met je wrok als wraak niet aan de orde is? Verzuren is geen optie. Erboven staan verschaft een gevoel van superioriteit maar leidt niet tot het vereffenen van wat je is aangedaan. Wie, zoals ik, drie keer fundamenteel zijn vertrouwen in vermeende vrienden beschaamd zag, heeft daarnaast alle zeilen bij te zetten om niet zijn vertrouwen in de gehele mensheid te verliezen. Piekeren over wraak leidt daarbij af van het inslaan van een nieuwe eigen koers, een koers die weer zelfvertrouwen en trots verschaft.

 

Geld, alles draait altijd om geld. En macht. Geld is macht, denken sommige mensen.

Ze zullen bedrogen uitkomen, want hun macht reikt niet verder dan de dood, die ook hen zal vellen, al biedt die gedachte weinig troost aan de bedrogene.

En ach, ook voor hem komt aan het bedrogen zijn een eind. Tot zolang geldt: zalig hij die geen vrienden heeft, hij zal niet bedrogen worden.

 

nieuwste column overzicht