LEEFTIJD  (september 2010)

over jong en oud

In mijn jeugd waren alle homo's kinderlokkers. Je werd ervoor gewaarschuwd. Ze wilden je kwaad doen. Pas in de loop van de jaren 60 drong het door dat homo's geen pedo's waren, en dat pedo's homo of hetero konden zijn.

Toch is aan homoseksuele mannen blijven hangen dat ze altijd op jong vallen. De vercommercialisering van de homocultuur die vooral gericht was op jong en mooi, heeft daar het nodige aan bijgedragen. Ten onrechte.

 

Maar wanneer is een man die op jonger valt nou een pedo? Wettelijk ligt de grens bij 16 jaar, maar er zijn 16-jarigen die 12 lijken en er zijn er die 18 lijken. Ben je pedo als je valt op jongens "waar nog geen haar op zit"? Ben je pedo als hij 16 is en jij bent 5 jaar ouder? Ben je pedo als de aantrekkingskracht voorbij gaat wanneer hij volwassen is?

 

Niet alleen de definitie is problematisch, ook de maatschappelijke acceptatie van leeftijdsverschil blijft een probleem. Ben je een heteroman en rijk en beroemd, dan kom je nog wel weg met een mooie vriendin van 30 jaar jonger. Dan snapt men de attractie van beide kanten. Maar een jongen van 20 en een man van 56? De bejaarde is dan al gauw een wellusteling die zijn vieze oude pik in het onschuldige jongensmondje wringt. Hoewel het toch veel mooier klinkt om te zeggen dat de man efebofiel is.

 

Ik snap de weerzin wel: die is biologisch bepaald. Voor de voortplanting moet de man sterk en vitaal zijn en de vrouw jong en vruchtbaar. Het paar moet minstens 20 jaar voor zijn nakroost kunnen zorgen. Maar voor homostellen is dat niet per se noodzakelijk.

 

Het verschijnsel heeft nóg een lastige kant. Er zijn jongeren van 17, 18, 19 voor wie een man pas aantrekkelijk wordt als hij minstens 35 jaar ouder is. Zij houden van ervaren en wijzer, maar ook van grijs, van een buik, van rimpels – ook fysiek dus. De datingsites voor ouderen en jongeren, voor beren en hun bewonderaars, getuigen ervan.

En kom dan maar eens als 18-jarige bij je ouders aanzetten met de boodschap dat je nieuwe vriend net aan zijn pre-pensioen is begonnen en ouder is dan zij zelf zijn. Laat je klasgenoten maar eens weten dat je niet alleen homo bent, maar ook nog eens op dikke oude mannen valt. Dat is een dubbele coming out.

 

Stellen met een groot leeftijdsverschil kunnen vooralsnog op veel onbegrip rekenen, op vragen van wildvreemden: "Is dat je vader?" Dat ze in vrijheid een serieuze relatie zijn aangegaan op basis van wederzijdse volwassenheid, is voor velen nauwelijks te begrijpen. Dus verdenken we de jongere van een verborgen agenda en schelden we de oudere maar voor pedo uit. Zo gemakkelijk is dat.

 

nieuwste column overzicht