FEITEN  (juli 2010)

over schijntolerantie

Zie ik een overlijdensadvertentie met veel nabestaanden, dan moet ik altijd even kijken of er ook homostellen tussen zitten. Uitgaande van de lage schatting dat één op de twintig mensen homo of lesbisch is, zou er bij elke familie van enige omvang minstens één moeten zitten. De uitkomst valt doorgaans tegen en waaraan dat ligt, is moeilijk te zeggen. Eenlingen zijn niet herkenbaar, daar begint het al mee. De wat sjiekere families plaatsen geen voornamen maar initialen, of is dat strategie om Adam en Evert minder opzichtig te maken? Er zijn ook families die alleen de gehuwden vermelden, of gewoon de homopartner weglaten omdat die niet meetelt. Enfin, ik blijf controleren.

 

De gedachte dat homoseksualiteit nog altijd niet alledaags is, wordt bevestigd door het rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs publiceerde. Slechts 9 procent van de bevolking denkt negatief over homoseksualiteit, maar dat is nog altijd één op de elf Nederlanders. En 27 procent vindt seks tussen mannen walgelijk, dat is ruim één op de vier, minstens één van uw buren dus, en een handvol familieleden in een grote rouwadvertentie.

 

Van alle Nederlanders moet 13 procent er niet aan denken dat hun kind met een gelijkgeslachtelijke partner komt aanzetten: één op de zeven ouders, dus één op de vier ouderparen telt zo'n ouder.

 

En dan de jongeren. De middelbare school is niet veilig voor homo- en biseksuele kinderen, ze worden gepest en uitgescholden. Bij één op de zeven meisjes en één op de acht jongens heeft dat depressieve klachten tot gevolg en de helft denkt weleens aan zelfmoord.

Nu zegt dat weinig omdat er niet bekend is hoe dat onder heterojongeren ligt, maar dat 9 procent van de jongens en 16 procent van de meisjes wel eens een zelfmoordpoging gedaan heeft, spreekt boekdelen. Dat zijn drie jongens en vijf meisjes op een groep van dertig homojongeren.

 

En roept u nou niet dat de Turken en Marokkanen deze cijfers zwaar hebben beïnvloed. In het onderzoek waren niet-westerse allochtonen ondervertegenwoordigd, we hebben ze dus niet nodig om aan deze cijfers te komen.

 

O ja, één op de vijf homomannen zou toch liever hetero zijn. Hoe zit dat bij u en in uw vriendenkring? Leuk idee om eens te testen bij de koffietafel na een roze uitvaart. En die mag dan gerust van een homo zijn die een natuurlijke dood gestorven is.

 

nieuwste column overzicht