GEWELD  (juli 2010)

over strijdbaarheid

Al een beetje in elkaar geslagen of weggepest? Het komt steeds vaker voor. Homo's zijn het doelwit van pesterijen en scheldpartijen, of van grof geweld. Om niets, nou ja: omdat ze homo zijn. De daders zijn in veel gevallen groepjes Marokkaanse jongens, maar autochtone Nederlanders laten zich ook niet onbetuigd.

 

Minister Rouvoet verklaart inmiddels opgewekt dat scholen naar de aard van hun overtuiging mogen uitdragen dat homoseksualiteit verwerpelijk is, en dus dat homo's tweederangs burgers zijn. Is het dan vreemd dat  fundamentalisten van moslim- en christenhuize zich van harte gesteund voelen bij hun gesubsidieerde discriminatie?

 

De homo's die gepakt worden zijn zichtbaar. Ze zijn bekend als homostel in de buurt waar ze wonen of ze bezoeken homokroegen. Ze zijn zichtbaar en dat wordt weer gevaarlijk. Met een kus afscheid nemen of begroeten, hand in hand lopen – ze kijken wel uit. De kastdeur staat open en menigeen kruipt er langzaam weer in.

 

In Utrecht protesteerden buurtbewoners tegen het wegpesten van een homostel uit hun wijk. Progressieve moslims zitten de Marokkaanse gemeenschap op de huid en bekennen kleur door homo-acties te steunen. Zo hoort dat. En God heeft de christenen hun plaats gewezen bij de verkiezingen, zie je wel dat Z/Hij bestaat!

 

Maar verder? Het is van belang dat we ons niet laten kisten. Homo's zijn nog altijd niet zichtbaar genoeg: integreer in je straat, je wijk, je stad, op school, op je werk, bij je sportclub. Laat je zien en smeed coalities met weldenkende hetero's, zodat je gezamenlijk kunt optrekken in tijden van nood.

En de politie? Wegens gebrek aan bewijs zou er vaak niets te doen zijn tegen de daders. Dat is een keuze. Gerichte inzet, controle, bewaking, gebruik van camera's bij stellen die gepest worden, druk uitoefenen op families en Marokkaanse organisaties: als de politie maar wil! En de politiek...

 

En dan het onderwijs. Als anti-homoseksualiteit tot de inhoud van het onderwijspakket behoort op moslim- en christenscholen, lijkt het me terecht dat die scholen niet uit gemeenschapsgeld gefinancierd worden.

Als een openbare school propaganda zou onderwijzen tegen islam en christendom, zou de inspectie meteen ingrijpen. En de rechter, want de vrijheid van godsdienst is een groot goed.

 

Maar de vrijheid van onderwijs is dat ook. En echte vrijheid van onderwijs betekent dat kinderen niet geïndoctrineerd worden met fundamentalistische en discriminerende opvattingen. Een goede school moet vrij zijn van godsdienst, dat is pas echte godsdienstvrijheid. Discrimineren leren ze thuis maar; niet op school.

 

nieuwste column overzicht