VARIA  (oktober 2009)

over Polanski, PvdA en Oranjeperikelen

Zou de Partij van de Arbeid over een jaar nog bestaan? Als het zo doorgaat niet. Het bij vlagen voortreffelijke beleid van minister Plasterk ten spijt, is de partij er niet in geslaagd binnen dit kabinet van de gristelijke griezels Balkenende, Donner, Hirsch Ballin, Rouvoet en Van Middelkoop een eigen stem te laten horen. De weigerambtenaar mag gewoon blijven weigeren en scholen met den bijbel dan wel den koran mogen homoseksuele werknemers en leerlingen of studenten wettelijk gesteund blijven discrimineren. Als dat in het onderwijs mag, liggen er ook veel mogelijkheden voor andere werkgevers als Christelijke omroepen, vakbonden, zieken- en verpleeghuizen: weg met alle potten en flikkers, want hun aanwezigheid is in strijd met de confessionele grondslag van de instelling.

 

Roman Polanski heeft geboft, vindt u ook niet? Tussen de verkrachting in 1977 en nu was hij toch maar mooi vrij man, kon hij maken wat hij wilde en werd hem geen strobreed in de weg gelegd. Polanski heeft zelfs dubbel geboft: als hij geen dertienjarigjarig meisje had gedrogeerd en verkracht maar een jongen, hadden ze hem nooit laten gaan. Zelfs niet als hij die jongen niet gedrogeerd had, zelfs niet als de jongen al 15½  geweest was, en evenmin als de knaap het vrijwillig had gedaan. Dan was Polanski geen groot kunstenaar maar een gore pedofiel geweest; weg roem, weg carrière, voor eeuwig gebrandmerkt.

 

De dierbare lezers van deze krant die meteen met opzeggen dreigen en de redactie en mij met brieven en mails bestoken als ik iets over Beatrix en/of de monarchie heb geschreven, konden de laatste tijd hun hart ophalen. Dat de Oranjefamilie het nooit zo nauw genomen heeft met mensenrechten en financiële integriteit was al lang bekend. Dat ze dat nog steeds niet doet (Mozambique, de belastingontduikbv's op Noordeinde, de vader van Máxima) werd breed uitgemeten in en buiten de Tweede Kamer. Een toenemend aantal Nederlanders lijkt de gedachte niet meer weg te stoppen dat we op weg moeten naar een volwassen staatsvorm: de republiek.

Dat de Oranjes, wier sympathie voor homo's alleen dan opspeelt als ze dat publicitair nodig hebben, zich een riante salarisverhoging laten geven, mogen we ze niet aanrekenen. Dat ze die niet geweigerd hebben wel. De gristelijke griezels van Gods eigen rechtse kabinet zijn hiervoor verantwoordelijk en we weten inmiddels dat niemand een stampvoetende Beatrix durft tegen te spreken. Jammer dat onze politici zo weinig ruggegraat hebben. Jammer van de sociaaldemocratie in Nederland. Dag PvdA, 't is mooi geweest.

 

nieuwste column overzicht