GELOVEN  (september 2009)

over eendracht

Natuurlijk is de islam een probleem. Femke Halsema mocht het niet zeggen. Natuurlijk is het christendom een probleem. Ik mag het graag zeggen. Alle geloven zijn een probleem zolang ze mensen uitsluiten en discrimineren, zolang ze geen vrijheid en verdraagzaamheid propageren, maar wel alle vrijheid en verdraagzaamheid voor zichzelf opeisen.

 

Natuurlijk zijn geloven een probleem wanneer ze zich in het publieke domein willen manifesteren of dat willen bepalen en overheersen (zoals in de politiek). Waar christenen vroeger soms een kruisje om de nek droegen en je nauwelijks moslima's met hoofddoekjes zag, wemelt het nu van de bedekte hoofden in sommige steden en wijken, rijd je om de haverklap achter auto's met visjes aan, en is het zondagse klokgelui (en vaak ook het doordeweekse) niet van de lucht. (Ironisch genoeg willen de christenen natuurlijk niet dat hun moslimbroeders het van de minaret afschreeuwen, dát is overlast.)

 

Femke Halsema had het verkorven met haar uitlatingen. Bij de digitale dorpspompen heerste totale verwarring. Moslims waren het oneens, vrouwen waren het oneens, links-progressieven waren het oneens: onderling en met elkaar. En Wilders maar lachen. Zo maken we onszelf tot slachtoffers van racistisch-rechts: we buitelen liever bekvechtend over elkaar heen, dan de handen ineen te slaan en de vijand eensgezind in de ogen te kijken. Bestrijd het leed dat Wilders heet, in plaats van elkaar!

 

Fatima Elatik riep op Facebook vrouwen met hoofddoekjes op tot introspectie, tot zelfkritiek ook. Als er iemand progressief is en trouw aan haar eigen identiteit is zij het, en ze maakt van de hoofddoek geen halszaak.

 

Het is waar: de zichtbaarheid en invloed van religies in de samenleving zijn toegenomen. Homo's zijn zich de afgelopen vijf jaar onveiliger gaan voelen. Dat is geen toeval. Maar meer dan ons te laten uitspelen door een geblondeerde populist zouden we moeten zien waar de bondgenoten zitten: de Fatima Elatiks, de weldenkende christenen, de Femke Halsema's. Zonder elkaar redden we het niet.

 

De lucide denker en dichter Jules de Corte schreef het veertig jaar geleden al:

 

Er is geen God meer en geen duivel om je achter te verstoppen

Er is geen macht in het heelal die ons de ondergang belet

We zullen het samen moeten doen, of we gaan samen naar de knoppen.

 

nieuwste column overzicht