STEMMEN  (september 2009)

over kiezen

Stemt u op een partij die in alle opzichten voldoet aan uw wensen, behalve als het gaat om homo-emancipatie? Bijvoorbeeld een partij met een prachtig sociaal beleid, die heel goed is voor het milieu, die welvaart en werkgelegenheid laat toenemen, die het fileprobleem oplost en de belastingen verlaagt? Alleen is die partij tegen homo's...

 

Of zou u op een partij stemmen die een prachtig beleid heeft voor seksuele diversiteit, die emancipatie van seksuele minderheden en gelijkberechtiging tot stand brengt en uitbreidt, maar die een ramp is voor de economie, voor het milieu en voor de multiculturele samenleving?

 

Beide partijen bestaan natuurlijk niet en zijn min of meer ondenkbaar. Toch doet het dilemma zich voor, zeker wanneer je naar coalitiemogelijkheden kijkt. PvdA en CDA mogen een ruimhartig homobeleid claimen, ze laten zich in met de ChristenUnie, de weigerambtenaar bestaat nog steeds, homodocenten mogen ontslagen worden, verruiming van het adoptiebeleid was geen prioriteit en het CDA heeft in Europees verband zeer foute bondgenoten.

 

Wilders en Verdonk daarentegen mogen proberen de seksuele minderheden in te palmen, maar het zijn tegenpartijen: tegen de moslims, tegen de multiculturele samenleving, tegen verdraagzaamheid en dialoog. Hun solidariteit met holebi's is opportunisme, geen overtuiging.

 

Holebi's zullen zich steeds weer moeten afvragen waaraan ze prioriteit geven. Stemmen op engerds als Donner en Hirsch Ballin, waar homo's weinig van te verwachten hebben, al is het CDA niet in alle opzichten verwerpelijk? Stemmen op de PvdA vanwege Plasterk, al sluit de PvdA dubieuze coalities en al zijn er ook anti-homo-PvdA-politici (helaas nogal eens van moslimhuize)? Stemmen op de VVD waarvoor liberalisme te vaak betekent "niets doen", een VVD die dubieuze verbindingen in Nederland en Europa evenmin uit de weg gaat?

 

De enige onversneden pro-homopartijen lijken D66 en GroenLinks. Maar wat als je het niet eens bent met hun economische of ecologische visies? En ook D66 sluit een coalitie met Wilders niet op voorhand uit. En GroenLinks lijkt nog altijd geen partij met regeerambities.

 

Op gemeentelijk niveau kan een kiezer maar het best kijken naar de praktijk. Wat deed een partij daadwerkelijk voor de holebi-beweging. Lieten politici zich zien? Was er actief beleid?

Op landelijk niveau blijft het lastig. Papier is geduldig en mooie woorden zeggen niets. Ook daar komt het dus op daden aan, en op durf.

 

nieuwste column overzicht