WOEDE  (mei 2009)

over domheid

Goddank, Karst T. was geen allochtoon. Hoera, Marc Dutroux was geen homo.

Wonderlijke reacties, want de criminele feiten veranderen niet als het anders zou zijn geweest. De reactie erop zou wel veranderd zijn.

Als Dutroux homo was, zou de homo-emancipatie een fikse knauw hebben gekregen: zie je wel, het zijn allemaal kinderverkrachters. Als Karst T. Turks of Marokkaans was geweest, zou Wilders de macht in Den Haag moeiteloos hebben kunnen overnemen.

 

Op Koninginnedag treinde ik 's morgens van Amsterdam naar Arnhem. Tegen de menigte in, waarvoor feesten hetzelfde leek te zijn als veel lawaai maken, rare kleren dragen, zuipen en groepsgewijs brallen. “En dat heeft allemaal stemrecht”, hoorde ik iemand zeggen.

Later op de dag en daarna zagen we hetzelfde anders. Goed geregisseerd door media en commentatoren ontstond een ware volkshysterie rond de walgelijke wandaad bij de Naald. Maar net als bij het feesten leek de reactie in geen verband meer te staan met de feiten.

 

Volgens diverse hooggeleerden en columnisten was voor de actie van Karst T. de weg bereid door critici van de monarchie. Zelf heb ik er nooit een geheim van gemaakt de monarchie een slecht systeem te vinden en ook op het functioneren van de Oranjes heb ik veel kritiek, maar ik ben tegen geweld, alle geweld. Taal is als wapen toereikend.

 

Wat spelend op een chatbox, mijn hoofd zichtbaar via de cam want ik houd niet van stiekem, werd ik de afgelopen tijd verschillende keren herkend en redelijk agressief aangesproken. Zolang het bij wat verwensingen en dom gescheld blijft, laat me dat koud.

Maar niet alleen de inhoud van mijn columns bleek reacties op te roepen. Dat een zeker leeftijdsverschil mij meer aanspreekt dan de erotiek van uitgezakte generatiegenoten die in niets van mij verschillen, leidde bij menigeen tot ongevraagde woede-uitbarstingen.

 

Ik word niet vrolijk van deze gedachten. Redeloosheid voert de boventoon, menigeen denkt met zijn traanklieren, zijn hormonen of zijn slokdarm. De monarchisten maken daar dankbaar gebruik van, de racisten eveneens en fundamentalisten en homo-haters zijn al weinig anders. En de homo's zelf? Ik houd mijn hart vast.

 

nieuwste column overzicht