RECESSIE  (april 2009)

over afrekenen

Alles moet anders. Iedereen zegt het. Er komt een nieuwe economische orde. Er komt een nieuwe ethiek. We gaan anders denken over geld, over beloning; zelfverrijkende managers worden paria's. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat megalomane grootgraaiers die bloeiende bedrijven kapotfuseren en stuksaneren een halt zal zijn toegeroepen.

In elk geval zullen we anders naar geld moeten gaan kijken. Dat betekent bij voorbeeld dat het onzin is dat iemand met  zes ton of meer salaris ongeveer evenveel betaalt voor de gezondheidszorg als iemand met een veel lager inkomen. Wat is erop tegen de rijken meer te laten bijdragen aan hun hartoperaties dan Jan Modaal en Mien Minima? Je hebt dat geld toch om het uit te geven (en niet alleen aan tweede boten en derde huizen)?

Evenmin is het nodig dat vermogende bejaarden gratis met het openbaar vervoer reizen en armlastige vijftigers flink mogen dokken voor bus en trein. Dat kan gemakkelijk anders. Wie geld heeft, moet maar betalen.

 

Voorrechten voor rijken zijn niet meer van deze tijd. Hypotheekrente-aftrek voor kapitale villa's? Weg ermee. Bonussystemen? Prima, maar dan ook al je graaigeld weer inleveren als je wanpresteert. Tot de laatste cent. Gaan de rijken dan weg uit Nederland? Graag. Veelvraten en patsers hebben we niet nodig.

Ook de Oranjes zullen geconfronteerd gaan worden met de nieuwe moraal. Nog even en het volk accepteert niet langer dat ze geen inkomstenbelasting betalen,  geen successierechten en geen heffing op schenkingen. Dat u en ik tientallen procenten afdragen op erfenissen en schenkingen en dat de Oranjes hun miljarden onaangetast mogen doorspelen, daar zit iets onredelijks in (nog afgezien van hun salarissen, hun onkostenvergoedingen en secundaire arbeidsvoorwaarden).

Zelf zien ze de bui al hangen. Niet voor niets dat, naar verluidt, zowel Willem-Alexander als Beatrix naarstig onroerend goed in Argentinië aan het verwerven zijn (overigens traditioneel een  succesvolle vluchtroute voor dubieuze Duitsers).

 

Politiek gezien wordt het hoog tijd voor een nieuwe economische orde en een nieuwe ethiek. Crisis is namelijk slecht voor de democratie. Mensen gaan dan naar Leiders verlangen. Verdraagzaamheid en gezond verstand nemen af. Joden, homo's en allochtonen zijn van oudsher de klos. Houdt u maar vast.

 

Ik ben ook benieuwd wanneer de eerste slachtoffers vallen onder de grootgraaiers en zelfverrijkers. Of het nu gaat om onbeheerste individuele gedupeerden of georganiseerde terroristen (zoals destijds de Rote Armee Fraktion) – eens zal er behoefte ontstaan aan een afrekening (en een overheid die de beloningen niet beteugelt, is daar mede schuldig aan).

Dus laat de Rijkman Groeninks, de Van der Veers, de Van der Hoevens en consorten maar uitkijken. En hun handlangers die als commissarissen in de raden van bestuur zitten, de Wim Koks en zijn vrienden, eveneens. Waar de kogel ook vandaan komt, eens zal er een de eerste zijn. En of we daar nou lang om moeten treuren...

 

nieuwste column overzicht