RAT  (februari 2009)

over roomse gluiperigheid 2

Kun je overtuigd nationaal-socialist zijn, maar Hitler niet serieus nemen?

Kun je overtuigd communist zijn, maar Stalin bagatelliseren?

Zelfs wanneer je gemeenschapszin en sociale rechtvaardigheid als hoge waarden ziet, lijkt het me lastig deze leiders los te koppelen van de leer.

 

Met de rooms-katholieke kerk lijkt iets soortgelijks aan de hand. Paus Ratzinger heeft een gruwelijk verleden en beweert nog steeds allerlei discriminerends, maar de rooms-katholieken keren zich niet massaal van hem af. Nu zijn de roomsen er altijd al goed in geweest via slinkse redeneringen hun Leider buiten schot te houden. "De paus is de kerk niet". "Onze pastor ('Zeg maar Piet') stemt SP en zegent ook homorelaties in." "Wij van de Emmausparochie zijn zelf de kerk en we nemen Rome met een korreltje zout."

 

Natuurlijk, de r.-k. kerk verbrandt geen tegenstanders meer en hangt ze evenmin op (zoals in de islam nog wel gebeurt), althans niet letterlijk. Maar Ratzinger (de eerste lettergreep is voldoende) heeft al vóórdat hij paus werd vooruitstrevende theologen als Küng en Schillebeeckx eigenhandig aan de hoogste boom gehangen. En de bevrijdingstheologie is door Ratzinger in hoogst eigen persoon de nek omgedraaid,

Ratzinger legde spreek- en doceerverboden op. Zijn uitlatingen en zijn optreden hebben de rechtse machthebbers in Zuid-Amerika stevig in het zadel gehouden. Er kleeft bloed aan de handen van die man.

 

Maar waar blijven de Nederlandse r.-k.-gelovigen, de vooruitstrevenden, de intellectuelen, de katholieke wetenschappers? Ratzingers uitspraken over homoseksualiteit zijn niet af te doen met: "De man is een briljant theoloog en je moet zijn visie plaatsen in een intellectueel-wetenschappelijke discussie die geworteld is in 20 eeuwen kerkgeschiedenis."

Theologie is geen wetenschap (net zo min als filosofie en economie). Door lid te blijven van de r.-k. kerk sanctioneer je Ratzingers gezag. De kerk is geen democratische organisatie, dus beïnvloeding van onderop bestaat niet. Katholieken kunnen alleen met de voeten stemmen.

 

Waarom ze dat niet doen? Omdat het verschijnsel homoseksualiteit hen eigenlijk helemaal niet interesseert. Voor politici zijn homo's nog net een factor. Hun stem kan de doorslag geven voor kabinetsdeelname (net als die van moslims), maar verder zijn ze niet van betekenis.

In vroeger eeuwen werden homo's verbrand; nu worden ze gebruikt, want dat is effectiever. Maar zondaars, zieken, geperverteerden en misdadigers blijven ze, in de ogen van de paus en zijn kornuiten.

 

nieuwste column overzicht