CAMP  (januari 2009)

over roomse gluiperigheid 1

Bij het gezin van mijn schoolvriend woonde een alleenstaande man in. "Daar zit geen vrouwenvlees aan", was de verklaring voor het feit dat hij niet zelf een gezin had. Hij was in de kost, zoals dat heette (veertig jaar geleden). Zie ik Wim van de Camp (23 jaar CDA-kamerlid en nu lijsttrekker Europese verkiezingen), dan weet ik het meteen: Daar zit geen vrouwenvlees aan. Iedereen wist dat trouwens, op het eerste gezicht, alleen deed meneer Van de Camp er niets mee, net als die commensaal in dat gezin.

 

In het COC-blad Update verklaart Van de Camp dat hij niet in de politiek is gegaan omdat hij "de homo-emancipatie in Nederland tot grote hoogte op wilde stuwen". Dat lijkt me een eufemisme. Van de Camp heeft zeker twintig jaar zijn mond gehouden en dat verklaart wellicht waarom hij zo lang gedoogd is. Hij mag dan beweren dat het CDA homovriendelijk is, er lijkt voldoende reden daaraan te twijfelen.

Steevast worden Joop Wijn en Gerda Verburg opgevoerd als bewijs voor de ruimdenkendheid. Welaan: Joop Wijn mocht geen minister worden en is vakkundig afgeserveerd, en Gerda Verburg zit inderdaad in het kabinet. Je vraagt je af of ze soms iets weet van Balkenende... En akkoord, minister Verhagen maakt de laatste tijd opmerkelijk furore met zijn buitenlandbeleid waarin hij de homodiscriminatie aanpakt.

 

Allemaal waar. Maar het CDA maakt er ook geen geheim van de openstelling van het burgerlijk huwelijk nog altijd te betreuren. Als CDA en ChristenUnie samen 76 zetels hadden, zou het snel bekeken zijn. Dat het CDA inzake de normalisering van het adoptierecht voor homo- en lesbostellen behoorlijk getreuzeld heeft (om het zachtjes uit te drukken) maakt de opvattingen ook wel duidelijk: geen discriminatie, maar liever ook geen gelijke rechten.

 

Het wordt interessant te zien of minister Verhagen ook zo fier gaat ageren tegen de wereldlijke leider van Vaticaanstad. Ieder staatshoofd dat zich mengt in de binnenlandse politiek van andere naties zoals de Paus dat doet, zou onmiddellijk gekapitteld worden. Wat Ratzinger beweert over homo's, is kwetsend, discriminerend en een dringende oproep tot ongelijke behandeling.

De vraag is: durft het CDA zich te permitteren de Paus af te vallen, of is het bang daarmee de achterban te kwetsen?

 

Ik vrees dat het CDA net zo laf is als Wim van de Camp, die decennia lang in de kast bleef toen dat al lang niet meer nodig was. Ja, lekker macho doen met de motorclub en in kleine kring wat piepen ("Goed gebruld, muis!"), maar als het erop aankomt niet het lef hebben kleur te bekennen. Geen rolmodel willen zijn, maar vanachter moeders pappot je carrière veilig stellen: 23 jaar in de tweede kamer!

Nee, Wim van de Camp, daar zit geen vrouwenvlees aan, en wat mij betreft ook geen mannenvlees. Maar stem vooral op hem als je een zwijgende nicht in het Europarlement wenst.

 

nieuwste column overzicht