INZICHT  (november 2008)

over de zegen van een koningshuis

Sinds kort ben ik helemaal om. De constitutionele monarchie is de ideale staatsvorm. En waarom? Een familie die zich onderscheidde door moed, beleid en trouw komt uit de mist der eeuwen naar voren als bij uitstek geschikt om de eerste familie van het land te zijn. De eerste en de beste. En dat blijft zo.

 

Omdat de opvolging binnen de familie blijft, bespaar je een land beschamende verkiezingen. Zo voorkom je dat Bush-achtige types president worden en een volk naar de rand van de afgrond leiden.

 

De erfopvolging staat centraal. Een goede partner vinden is de eerste eis die aan een kroonprins/es gesteld wordt. Dat betekent dat er geen vrije keuze is, want de markt is beperkt in deze categorie. Dat is goed, het voorkomt dat er mensen van minder niveau in een koninklijke familie infiltreren, avonturiers of schuinsmarcheerders, of mensen met een dubieuze politieke of sociale komaf. Succes verzekerd.

Ook van modieuze zaken als homoseksualiteit heeft een monarchie geen last. Relaties zijn gericht op de voortplanting, het in stand houden van de monarchie, dus stabiel en heteroseksueel. Niet elke maand een nieuwe liefde, zoals bij de meeste homo's.

 

Omdat de koninklijke familie noodgedwongen een afgezonderd bestaan leidt, blijven schadelijke invloeden van buitenaf tot een minimum beperkt.  Dwaallichten komen het paleis niet binnen. En aangezien de familie heel selectief is in haar sociale contacten, hoeft het parlement zich nergens mee te bemoeien.

Dat isolement zorgt er niet alleen voor dat we weinig tijd en geld kwijt zijn aan de controle van de monarchie, maar ook dat de familie een ideaal symbool is. We weten niet wat de koninklijken denken of wie ze in werkelijkheid zijn, dus we kunnen ons allemaal met ze identificeren. Zo staat een koningshuis garant voor de eenheid van het volk, voor een hoge morele status, voor een voorbeeldfunctie qua handel en wandel.

 

Een koninklijke familie is niet alleen militair, moreel, religieus en intellectueel de beste van het land, ook is ze heel rijk. Dat voorkomt dat we er veel geld aan kwijt zijn. Een president krijgt een vorstelijk salaris en een paleis en bewaking, een koninklijke familie heeft die paleizen al. En je betaalt voor het staatshoofd, maar de hele familie werkt mee. Zomaar. Eén betalen, twintig halen.

 

Goede mensen zijn ook altijd mooie mensen. Een koninklijke familie is representatief en oogt nobel. Ze zijn door eeuwen training, karaktervorming en natuurlijke selectie geworden tot het ideaal voor elke burger. Prinsen en prinsessen zijn mooie mensen. Poetin, Berlusconi, Sarkozy, Bush – niet om aan te zien toch? Balkenende for president? Hij ziet er wel naar uit.

 

Nee, ik ben om. Leve de monarchie!

 

nieuwste column overzicht