VITEMINE  (november 2008)

over kutmarokkaantjes en teringturrekies

"Die professor heb het me laatst haarfijn uit de doeken gewikkeld. De bontkraagjes, dat zijn de zoontjes van de baardmanne zeg maar. Die bontkraagjes die benne allemaal een beetje lichtgetint qua huid. En daarom zitte ze hier niet lekker in hun vel. D'r is te weinig zon hier, hè? Die mense zijn gewend aan veel zon, van oudsher. Daar zijn ze van nature op afgesteld za'k maar zegge.

 

Ze kome dus veel tekort en dat is heel eenvoudig te verhelpe. Vitemine D. D'r is te weinig zon hier en daarom hebbe ze allemaal tekort aan vitemine D. En die zit wel in de halverine en zo, maar als je de hele dag broodjes shoarma loop te ete dan krijg je vanalles binne maar geen halverine, want dat kenne ze niet hè, in die culture, halverine. Wat ze dus nodig hebbe, is vitemine D. Hoofdoekies dubbele portie, want met die lappe op je kop vang je helemaal geen zon meer.

 

Gewoon op school dus 's morgens bij het binnekome: vitemine D. Verplicht inneme. Klassikaal op het VMBO. Hoofdoekies en burka's twee pille. Je gaat d'r ook beter van denke, van vitemine D. Daarom heet het ook vitemine D, van Denke. En wie vitemine D slik, zit beter in zijn vel en kan dan ruimer denke. Dan hebbie geen behoefte meer om bejaarde te berove of homo's van het dak te gooie. Dan ga je eerst denke, en dan denk je: ‘k doe het nie.

 

Alleen mense met een getinte huidskleur dus, qua vel. Kutmarokkaantjes, teringturrekies, die types. Ja, voor de echte zwarte geldt het ook, die uit Afrika. Maar daar zit doorgaans zo weinig vlees aan, die zitte van nature al ruim in hun vel, die zitte altijd wel lekker. En hun vaders zijn geen baardmanne, toch? Ooit een Somaliër met een bontkraagje gezien? Geef een Somaliër een bontkraagje en hij vreet het op.

 

Zo zit dat dus, vitemine D. Van Denke. Hoofdoekies dubbele portie."

 

nieuwste column overzicht