VOETBAL  (oktober 2008)

over het financieren van discriminatie

Homo is geen scheldwoord, maar als voetbalfans het roepen naar een speler van de tegenpartij is het zeer kwetsend zo niet dodelijk bedoeld. In mijn eigen stad was het onlangs weer raak. Vitessefans scholden in het Gelredome spreekkoorsgewijs de Willem-II-speler  Frank Demouge de huid vol. De wedstrijd werd niet gestaakt, de agressieve aanhang werd niet verwijderd en homo was weer een ouderwets scheldwoord.

 

De gemeente Arnhem heeft veel geld gepompt in zowel de club als het stadion.

Maar reken u niet rijk: dat gebeurt overal. En u en ik betalen het. De overheid financiert commerciële organisaties wier werknemers tot ver boven de Balkenende-norm verdienen. De overheid betaalt voor verkeersregulatie, voor politiebegeleiding van de hooligans, en de overheid draait op voor het herstel van vernield straatmeubilair. Daarnaast betalen u en ik ook nog mee via de sponsoring van clubs. Die miljoenen komen namelijk niet uit het privé-vermogen van de ondernemers maar uit de winsten van bedrijven waar u en ik aan meebetaald hebben.

 

Wij financieren in feite commerciële activiteiten waar ongestraft discriminerende spreekkoren plaatsvinden, waar in en buiten de stadions geweld gebruikt wordt en vernielingen aangericht worden, en waar maatschappelijk onacceptabel gedrag heel gewoon wordt gevonden.

 

Is er iets aan te doen? Ja, we kunnen de bedrijven boycotten die het betaalde voetbal sponsoren. We kunnen de sponsors oproepen de clubs onder druk te zetten. We kunnen de KNVB en de clubs aansporen maatregelen te nemen. En we kunnen de overheid verzoeken niet langer ons geld over te maken naar de jeugdige voetbalmiljonairs om wie het allemaal te doen is.

 

En verder? COC en Stichting Vrienden van de Gay Krant zouden een scheidsrechtersschool moeten opzetten, waar homoseksuele sportliefhebbers tot eredivisiescheidsrechters worden opgeleid. Ze moeten infiltreren in het betaalde voetbal, rolmodellen worden, wedstrijden staken waarbij het publiek zich misdraagt en datgene doen waar clubs, sponsors en overheden in falen: discriminatie bestrijden en maatschappelijk ongewenste gedragingen tegengaan.

 

En ten slotte: geen genoegen meer nemen met voetbalbobo's die zeggen dat het zo'n vaart niet loopt, dat een spreekkoortje erbij hoort en dat die voetballers wel tegen een stootje kunnen. En ook: politici die zich afvragen waarom er nog steeds zo weinig profvoetballers zijn die uit de kast komen stevig op de feiten wijzen. De feiten die u en ik betalen en die zij veiligheidshalve maar laten voor wat ze zijn. Want hoe dom het voetbalvolk ook is: het heeft wel stemrecht.

 

nieuwste column overzicht