GEFELICITEERD  (augustus 2008)

over de 600ste Gay Krant (en de 250ste column)

Van harte, Nederland, met organisaties als het COC en de Gay Krant, die doen wat ze kunnen om de gelijkberechtiging in Nederland en daarbuiten te bevorderen. Gefeliciteerd ook met de twee organisaties die er maar niet in slagen elkaar het licht in de ogen te gunnen, effectief samen te werken, en zo misschien eens alle holebi’s in Nederland te gaan vertegenwoordigen.

 

Gefeliciteerd, Nederland, met je anti-discriminatiewetgeving en met de openstelling van het burgerlijk huwelijk. Van harte ook met je CDA-politici die ons grondgebied nog niet verlaten hebben of ze verkondigen gepassioneerd tegen “het homohuwelijk” te zijn.

 

Van harte, Nederland, met je vele openlijke homo’s en lesbo’s op radio en tv en in de politiek, met al die mensen die er op hun werk geen geheim van hoeven te maken dat ze gewoon hetzelfde zijn. Gefeliciteerd ook met je Roze Maan-, Dins-, Woens-, Zater- en andere dagen waarop het toppunt van emancipatie blijkt te zijn dat mannen zich in bespottelijke jurken hijsen en doen alsof dat heel origineel en geestig is, terwijl duizenden hetero’s zich komen vergapen aan die zich aanstellende homo’s.

 

Gefeliciteerd, Nederland, met een gezond denkende minister als Ronald Plasterk die de homo-/lesbische emancipatie werkelijk een warm hart toedraagt en zelfs een Jos Brink-prijs in het leven riep, een staatsprijs voor homo-emancipatie. Van harte ook met een regering die weigerambtenaren blijft steunen en die niet de Albert Mol-prijs of de Robert Long-prijs uitvaardigde, want Mol en Long waren geen model-homo’s, geen brave christenen (juist anti-christelijk, soms), niet zelfverklaard monogaam en geen ideale schoonzonen. (En dat Jos Brink pas uit de kast kwam toen de kust financieel en publicitair veilig was, toen de kastanjes al lang door de Mollen, de Longen, de Premsela’s en de Reves uit het vuur gehaald waren, is maar bijzaak).

 

Van harte, Nederland, met je vrijheid van godsdienst, je vrijheid van onderwijs, je vrijheid van meningsuiting, je vrijheid van drukpers en je anti-discriminatiebeginsel in artikel 1 van de Grondwet. Gefeliciteerd ook met de scholen op bijzondere grondslag waar homohaat wordt gepredikt, waar homo-leerlingen worden getreiterd en waar homo-docenten niet worden aangenomen, worden weggepest of ontslagen. Van harte met je fotografen en cartoonisten die niet mogen exposeren of die door Justitie worden opgepakt en gedemoniseerd.

 

En natuurlijk ook: van harte gefeliciteerd, Gay Krant, met dit jubileum. Van harte, van ganser harte. Nog vele jaren, en houd stand, ook als je overgevoelige lezertjes zich weer eens keren tegen een columnist die zich anti-monarchistisch uitlaat of heilige-homohuisjes intrapt. Blijf achter hem staan, van harte. Van ganser harte.

 

nieuwste column overzicht