FLIKKERIJ  (juni 2008)

over mensen met geld

Homo's zijn geen haar beter dan hetero's. 't Is jammer, maar waar. In het Zuid-Nederlands staat het woord flikker gelijk aan oplichter. Een "mooie flikkerij" heeft meestal met geld te maken. Daarbij wordt de andere partij doorgaans goed besodemieterd.

In werkelijkheid heeft iemands financiële betrouwbaarheid niets met zijn seksuele voorkeur te maken. Wat je wel ziet, is dat mensen met geld niet te beroerd zijn om goed voor zichzelf te zorgen. Deels zijn ze vermogend geworden omdat ze altijd al goed voor zichzelf zorgden, deels gebruiken ze hun positie om hun spaarpot nog beter te vullen.

 

Met idealen heeft dat niets te maken. Bekende en niet-armlastige homo's als Frank van Dalen en Ed Sinke mogen dan emancipatoire of maatschappelijke idealen hebben, als ze dicht bij de pot zitten, zullen ze zichzelf niet tekort doen.

Dat is niet vreemd, en ze verschillen daarin weinig van andere Nederlanders. Wie ziet hoe steenrijke directeuren van multinationals als kleine kinderen bezig blijven met het bedelen om nog een extra bonusje van enkele miljoenen of weer een salarisverhoging van tientallen procenten, beseft dat het graaien een deel is van de menselijke natuur. In hun geval misschien een ziekelijk groot deel, maar nogmaals: zonder die honger naar geld waren ze ook nooit op die positie beland.

 

We kunnen daar politiek correct onze afkeuring over uitspreken, maar intussen houden we met zijn allen een systeem in stand waarin marktwerking en liberalisering de boventoon voeren. We kiezen dus bewust voor een maatschappij waarin de sterke sterker wordt en de rijke rijker. Alle rechtse partijen in Nederland tot en met de PvdA omarmen deze vorm van kapitalisme en offeren er in hoog tempo onze collectieve voorzieningen, ons sociale stelsel, onze met gemeenschapsgeld opgebouwde voormalige nutsvoorzieningen en onze gezondheidszorg aan op.

 

Dat politici in Nederland niet tot de grootverdieners moeten behoren, is een goed uitgangspunt (al is een baan als minister of staatssecretaris doorgaans een prima springplank om in het bedrijfsleven een goedbetaalde positie te verwerven). Geld mag noch een belemmering noch een drijfveer zijn om de publieke zaak te dienen. Maar omdat alles tegenwoordig marktconform moet zijn, is het de vraag hoelang we dat principe nog huldigen.

 

En het bezit van geld, of het vooruitzicht erop, kan van de mens een wolf maken, een geldwolf zelfs, ongeacht de idealen die hij predikt. Pas op dus voor mensen met geld. Ze zijn voor geen cent te vertrouwen.

 

nieuwste column overzicht