RESTAURATIE  (juni 2008)

over de terugkeer naar andere tijden

Klarendal Culturendal heette het tweedaagse cultuurfestival in de Vogelaarwijk van mijn stad. Mij was gevraagd poëzie te jureren en bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Bouwspeelplaats De Leuke Linde was omgebouwd tot een tentenkamp waar gezongen, gedanst, gegeten, gemodderworsteld en geschilderd werd. Van integratie leek nauwelijks sprake: 99% van de bezoekers was allochtoon en de voertaal was alles behalve Nederlands.

Wettige echtgenoot en ik werden hartelijk ontvangen. De zon scheen, alles zat mee. De mannen babbelden wat met de mannen, de vrouwen (meestal dik aangekleed, zwart gejurkt en gejast als ouderwetse nonnen) hokten bij de vrouwen, en de kinderen speelden vrolijk. Geen alcohol, geen dronkenschap, geen geschreeuw of gebral, geen afval op het gras. Keurig. Koninginnedag 1950.

 

Zo ongeveer zullen de mannenbroeders Balkenende, Rouvoet, Hirsch Ballin en Donner hun ideale samenleving zien. Er valt wat voor te zeggen: het was vredig, schoon en beschaafd. De excellenties werken er ook hard aan Nederland weer terug te brengen naar de jaren vijftig. En dat doen ze heel geleidelijk en heel subtiel.

De weigerambtenaar blijft, ongeacht wat de Commissie Gelijke Behandeling zegt. Wat polio was in de vorige eeuw, zijn borst- en darmkanker nu. Genetisch onderzoek zou veel ellende kunnen voorkomen, maar bij de Christenen gaan principes voor menselijkheid. Ook treedt de politie weer ouderwets op: razzia's op mannenontmoetingsplaatsen (vroeger invallen in nichtenkitten), slachtoffers van anti-homoseksueel geweld gaan gewoon de cel in, net als zwaar zieke mensen die niet in de ambulance mochten en dan doodgaan. Justitie bedankt!

 

Plasterk verdient alle hulde, maar zijn partij verbleekt. Omdat Wilders en Verdonk hoog in de peilingen staan, mag het kabinet niet vallen. Zo wordt de PvdA door de Christenen in de tang genomen en gijzelt zij zichzelf. CDA en CU lachen in hun vuistje. Ze delen hun idealen met de conservatieve moslims en sluiten een onbenoemd verbond.

Nog even en de bouwvakkers mogen niet meer in korte broek op de steigers. Abortus en euthanasie kunnen ook wel wat minder. Je trouwt weer lekker met je neef of je nicht (want die heeft tenminste hetzelfde geloof), incest blijft keurig in de familie, en ongehuwde zwangerschappen lossen we op met de breinaald of een gedwongen huwelijk.

Balkenende brengt de VOC-mentaliteit weer terug en spreekt (net als de koningin) alleen vrijuit in het buitenland. Europa lacht zich wild om ons en de Amerikanen hebben nog nooit zo'n braaf klein broertje gehad. Het gaat goed met Nederland!

 

nieuwste column overzicht