KIEZEN  (oktober 2007)

over democratie

Kaal zijn is niet erg, alleen je hebt geen haar meer (Gerard Reve). Iets soortgelijks kun  je zeggen van de democratie. Democratie is een groot goed, alleen: iedereen heeft stemrecht.

In een democratie kan een meerderheid beslissen over minderheden. De nazi’s werden democratisch gekozen en ontzegden op democratische wijze hun tegenstanders alle democratische rechten.

 

Als de ChristenUnie een meerderheid zou hebben in ons parlement, werd op democratische wijze de zondagsrust verplicht gesteld, werd homoseksualiteit weer een geneesbare ziekte en zouden abortus, euthanasie en het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht onmogelijk worden gemaakt.

 

Als de moslimfundamentalisten een meerderheid zou hebben in ons parlement, werd de sharia ingevoerd, werden bij dieven de handen afgehakt, werden “overspelige” vrouwen gestenigd en homo’s van flatgebouwen geworpen.

 

Als Geert Wilders een meerderheid zou hebben in ons parlement, werd een voor 99% vreedzame bevolkingsgroep gediskwalificeerd, tot tweederangs uitgeroepen, en werd de vrijheid van godsdienst voor deze groep afgeschaft.

 

Als de beweging van Verdonk een meerderheid zou hebben in ons parlement, hadden we er een zelfbenoemde tweede koningin bij, werden de armen armer en de rijken rijker, werden homoseksuele asielzoekers zonder pardon teruggestuurd naar onveilige landen (het is dan ook een schande dat landelijk COC-voorzitter Frank van Dalen zich in de publiciteit als een van de mannen achter Verdonk manifesteert: daarmee schaadt hij de homobeweging en het imago van het COC).

 

Maar democratie is ook dat 50 auto’s wachten voor een stoplicht om één voetganger te laten oversteken. In een beschaafd land ziet een meerderheid het als haar plicht minderheden te beschermen, de rechten van minderheden te respecteren en alles te doen om die minderheden tot hun recht te laten komen.

 

Wie het niveau ziet van een groot deel van de Wilders- en Verdonkaanhang houdt zijn hart vast. Deze mensen zijn niet de democratie toegedaan. Ze willen politiek bedrijven vanuit de onderbuik. Met zo’n achterban heb je geen politieke vijanden meer nodig.

Meer dan ooit is het dus zaak coalities te sluiten, te polderen, juist als je het niet 100% met elkaar eens bent. Wie een gezonde democratie prefereert boven een democratisch gekozen meerderheidsdictatuur zal moeten samenwerken met schijnbare tegenpolen. Niet met de Wildersen, de Verdonken en andere fundamentalisten, maar met de gematigde christenen, moslims, socialisten en liberalen.

De vijanden van jouw vijanden zouden weleens je belangrijkste vrienden kunnen zijn.

 

nieuwste column overzicht