SCHERPSLIJPEN  (september 2007)

over extremen en nuances

De wereld gaat aan godsdienststrijd ten onder. Aan godsdienst en armoede, vooral de combinatie is explosief. Niet aan de verschillen tussen volkeren en rassen. De kleur is het kleinste verschil.

 

Wie kritisch schrijft over de discriminerende teksten in de bijbel en de koran, krijgt steevast als tegenwerping dat er zoveel verlichte gelovigen zijn. Ze vinden het onrechtvaardig wanneer je hun geloof verwerpt om de fundamentalistische groeperingen.

En natuurlijk, nogal wat christenen in onze West-Europese samenleving hebben allerlei bijbelteksten tot dode letter verklaard. Er zijn ook nogal wat moslims die in vrede willen leven met andersdenkenden, die homo's niet van flatgebouwen willen werpen.

Maar mag ons welwillende begrip voor een geloof dat in de kern discriminerend is, waarin tot haat wordt aangezet, en dat gerepresenteerd wordt door kerkelijke leiders die de letter verdedigen en de consequenties ervan aanvaarden, gebaseerd zijn op een particuliere interpretatie van onverschillige dan wel wat liberalere gelovigen?

Met excuus voor de lange zin, maar het antwoord is: nee. Die liberale standpunten zijn tijdelijk en wisselend; de leer is hard en constant, daarop dient ze beoordeeld te worden.

 

Dat neemt niet weg dat we juist met de liberalere gelovigen in gesprek moeten blijven en hen moeten bijstaan het systeem van binnenuit te veranderen. De vraag is alleen of dat lukt. Wanneer horen we de progressieve christenen en de vooruitstrevende moslims?Wanneer komen ze ondubbelzinnig voor ons op?

Al die moderne katholieken die de pil slikken, seks voor het huwelijk hebben en abortus laten plegen en die zelfs homo's tolereren, zitten 's zondags wel de leer van de Kerk te belijden en hun trouw aan de paus en de bisschoppen te beloven. En ook moslims die bier drinken hoor je zelden de islam en de fundamentalisten kritisch bespreken

Veel vertrouwen heb ik er dus niet in. Het is net als met de meeste biseksuelen: als de oorlog uitbreekt, zijn ze allemaal weer hetero.

 

Daarom: durf intolerante godsdiensten te veroordelen op de zwarte kern van onverdraagzaamheid en discriminatie. En ook: steun de kritische gelovigen en de vooruitstrevenden, maar reken er niet op dat je bij ze kunt onderduiken.

 

nieuwste column overzicht