TERUG  (augustus 2007)

over nieuw leven in de brouwerij

En opeens zijn we er weer. Homoseksualiteit is weer een onderwerp in de media, de kranten staan er dagelijks vol van. Er worden kamervragen gesteld. Voorlichting lijkt het nieuwe toverwoord. De grachtenparade tijdens de trotse dagen in Amsterdam was niet uitsluitend een carnaval: er voeren boten mee met een boodschap. Er wordt weer gediscussieerd en nagedacht lijkt het wel. We zijn er weer en de emancipatie is niet voltooid, eindelijk lijkt het door te gaan dringen.

 

Daarom past ons dankbaarheid. Laten we vooral niet vergeten wie het ons mogelijk gemaakt hebben weer mee te doen. In de eerste plaats natuurlijk de opgeschoten Marokkaanse jeugd die zo graag poten ramt. Dankzij hen werd het besef weer levend dat homo’s nog altijd gediscrimineerd worden. Jammer dat er eerst zwaargewonden moesten vallen. Ook hun niet-agressieve witte, bruine en zwarte leeftijdgenoten op het VMBO gaven er in de media blijk van niets van homo’s te moeten hebben. Dankjulliewel: er komt weer waakzaamheid.

 

Dankbaar mogen we ook zijn voor minister Plasterk. Hij toont zich serieus betrokken en van hem kunnen we meer verwachten dan van de rest van dit kabinet. Balkenende, Donner, Hirsch Ballin, Rouvoet, ze belijden met de mond, maar ze deden niks en ze doen niks. Tenzij vertragen en tegenwerken. Laten ze wel even regelen dat het anti-homogeweld weer geregistreerd gaat worden, zodat we weten wat de werkelijke feiten zijn. Kom op, Ronald!

 

Laten we vooral ook dankbaar zijn jegens degenen die de afgelopen jaar onze netwerken draaiende hielden (tegen alle stromen in van homo-moeheid in de media en in de politiek). De Gaykrant die onvermoeibaar en belangeloos bleef actievoeren (openstelling van het huwelijk) en die bleef berichten over misstanden, Gerard Joling, anti-homogeweld en de nieuwste trends en geurlijnen.

 

En vergeet alle lokale COC-afdelingen niet, die ondanks tegenwind van te weinig subsidie en kritiek van luie luxe-nichten de werkzaamheden bleven voortzetten. Als de werkgroepen voorlichting niet in leven waren gehouden, kon nu nergens aan de oplaaiende vraag voldaan worden. Er is kennis en ervaring, er zijn nieuwe methodieken ontwikkeld (Nijmegen!), we zijn er en we zijn paraat!

 

En denk ook eens aan COC-voorzitter Frank van Dalen die er als geen ander in geslaagd is het laatste jaar homonieuws te creëren, te lobbyen in Den Haag en in de media. Het COC is weer springlevend en dat op het moment dat we het zo hard nodig hebben. Hoedje af voor Frank.

 

We zijn er weer en wat nu telt is: doorgaan, eendrachtig doorgaan en ons niet uit elkaar laten spelen. De vijand is actief, de verworvenheden wankelen, maar we hebben alles in huis om de strijdbijl weer op te graven. We zijn er weer!

 

nieuwste column overzicht