DEMOCRATIE  (juni 2007)

over het nieuwe verbond

Gelooft u ook dat minister Rouvoet een bondgenoot van de homobeweging is in de strijd tegen discriminatie en anti-homogeweld? Vertrouwt u erop dat minister Hirsch Ballin naar volle overtuiging oprecht wenst dat er volledige adoptierechten voor homostellen komen?

Ik niet. De heren hebben een achterban en de heren voelen de tijdgeest goed aan. Daar kan zelfs de excuuspot van het kabinet niets aan veranderen.

 

Het CDA heeft Rouvoet nodig en Rouvoet weet dat. Maar Rouvoet is voor zijn achterban verplicht iets te doen aan de stokpaardjes van de ChristenUnie. Vandaar de langzame wending in zaken als euthanasie, abortus, adoptie, en de voortzetting van de gelegitimeerde discriminatie ten stadhuize.

Rouvoet haalt de punten binnen – het CDA veert soepel mee. Hoort iemand nog iets van de PvdA? Nee, die is aan handen en voeten gebonden: de fractie monddood, het regeerakkoord regeert.

 

Bent u er ook zo zeker van dat de Europese eenwording een zegen is? En denkt u ook dat de toevloed van Turken, Marokkanen, Polen en nieuwe Europeanen geen gevaar voor onze vrijheden vormt? Ik niet. Mocht Turkije bij Europa komen, dan hebben Oost-Europa, de Balkan en het oostelijke Middellandse-Zeegebied een grote stem en wordt de vooruitgang op allerlei gebied een halt toegeroepen.

 

Democratie is een groot goed, maar de snel groeiende en even snel radicaliserende moslimgroeperingen in Nederland krijgen een sterke stem. De al of niet streng-orthodoxe christenen van CU en CDA radicaliseren even hard mee, ze moeten wel, willen ze niet onder voet gelopen worden.

 

Fundamentalisten van iedere snit kunnen op democratische wijze veel tegenhouden of terugdraaien. De Hirsch Ballins, de Rouvoets, de Balkenendes en de Donners – ze weten het. Ze schrijven met hun hakken in het zand en vermorzelen daarbij achteloos de mieren van de emancipatie. Minderheden, och die doen er niet zo toe. Daar win je geen verkiezing mee.

 

Ook het Vlaams belang blijkt homoseksualiteit weer als een te bestrijden ziekte te erkennen. Als Geert Wilders zijn geestverwanten volgt in hun homohaat, hebben zowel onze christen- als onze moslimfundamentalisten er een bondgenoot bij in de strijd tegen gelijke rechten voor homo's. Bush en het Vaticaan hadden ze al aan hun zijde. Twee hoeraatjes voor de democratie.

 

nieuwste column overzicht