PUBERBOOT  (maart 2007)

over jongeren en zelfbeschikkingsrecht

Jongeren onder de zestien mogen geen seks hebben in Nederland. Dat is ontucht volgens de wetgever, los van het feit of ze het met elkaar doen of met een oudere partner. De pubers die tijdens de Grachtenparade meevaren, zetten dus aan tot strafbare feiten. Onze wetgeving ontzegt seksueel rijpe jongeren het recht zelf te bepalen of ze seks willen hebben en met wie. Daar hoor je niemand over. Wel over de suggestie dat er pedofilie gepropageerd of gesuggereerd zou worden. Daar doen we graag hysterisch over.

 

De gedachte dat geslachtsrijpe pubers behoefte hebben aan seks en intimiteit, en dat ze in staat zijn zelf daarover te beslissen, verontrust ons. Alles wat met intimiteit te maken heeft, hebben we verengd tot seks tussen volwassenen, bij voorkeur in een bestendige relatie.

Probleemloze intimiteit tussen kinderen in de pre-puberteit en ouderen is helemaal taboe, zodat zelfs ouders en leerkrachten zich tegenwoordig al gaan afvragen of ze een kind nog normaal mogen knuffelen en aanraken.

 

Ik heb het hier over gewenste, vrijwillige intimiteit. Dat is iets anders dan ongewenste, gedwongen seks. In die laatste categorie vallen de vader die zijn achtjarige dochtertje verkracht, de mannen die straatarme derde-wereldkinderen betalen voor seks, de kinderen die gedwongen worden volwassenen te bevredigen voor porno-opnames. En dan zwijg ik maar even over afgedwongen seks binnen het huwelijk.

 

Als uw vijftienjarige buurjongen u verleidt, omdat hij, zoals in zoveel andere dingen, eens wat wil experimenteren, of omdat hij u aantrekkelijk vindt, of gewoon omdat hij ongeremd geil is, bent u een viezerik en strafbaar als u hem niet afwijst.

Pubers die opkomen voor hun recht op seksualiteit vinden we bedreigend. Nog jongere kinderen zouden ook weleens zulke behoeften kunnen hebben, en met dat taboe weten we ons geen raad, dat hebben we onbespreekbaar verklaard.

 

Vanuit de homocultuur is er buitenproportioneel fel gereageerd op de puberboot. En waarom? Omdat veel homomannen zo'n potente jongen van een jaar of vijftien stiekem hartstikke geil vinden. Dat toegeven zou bedreigend zijn. Het zou ons dwingen na te denken over grenzen. Het zou ons uitnodigen onze veilige kaders en ons politieke fatsoen te verlaten.

Maar die kinderen op die boot hebben gelijk: ze weten heel goed wat ze willen en de natuur laat zich niet ringeloren. Als de politie ze nu maar niet oppakt wegens het aanzetten tot ontucht.

 

nieuwste column overzicht