ERGERNISSEN  (december 2006)

over de kleine dingen die het doen

Nu we Nederland weer geheel op orde hebben, wordt het zaak eens wat aandacht te schenken aan de kleine ergernissen des levens. Stoort het u ook zo dat u na het bezoek aan een stationshal nog dagenlang de lucht van vette pizza in uw jas heeft? En dat uw medereiziger zijn i-Pod zo hard heeft staan dat de muziek via zijn neusgaten naar buiten komt? Kleine dingen wellicht, maar hinderlijk, zeer hinderlijk. Of dat u in een overvolle trein altijd eerst moet vragen of de tas die ostentatief op de laatste vrije zitting blijft staan, misschien plaats mag maken voor u?

 

Naast het openbaar vervoer is ook de supermarkt een bron van ergernis. Mensen die hun karretje even laten staan om iets uit een rek te trekken, zetten dat bij voorkeur overdwars in het gangpad. En kinderen raggen tegenwoordig met een kinderkarretje langs de schappen, waarbij ze het steevast op jouw enkels gemunt lijken te hebben. Zijn de karretjes op, dan rennen ze als bezetenen in het rond, terwijl hun ouders de gratis supermarktkoffie drinken alsof hun leven ervan afhangt.

Stoort het u trouwens ook zo dat kinderen niet meer stil kunnen spelen? Zonder gekrijs en permanent aan elkaar trekken en duwen, schijnt spelen niet leuk meer te zijn. Ook zich groepsgewijs verplaatsende schoolklassen vertonen tegenwoordig dit gedrag.

 

En ergert u zich ook zo aan al die mensen die spugen op straat? En aan caissières die je niet meer aankijken omdat hun geloof dat verbiedt? En aan mensen die een zuinig mondje opzetten als je "goh" zegt of "jeetje"?

En aan al die ongevraagde direct mail die je ontvangt? Sluit één keer ergens een verzekering af en je krijgt wekelijks het aanbod nieuwe zo niet al je verzekeringen daar af te sluiten. Maar bel je zo'n instelling, dan betaal je enige dubbeltjes per minuut, terwijl je drie minuten wordt zoetgehouden met voorsorteren in hun computer en dan alsnog in de wacht gezet wordt met veel te luide martelmuzak.

Alles moet tegenwoordig geld kosten, zelfs als je er niets voor terugkrijgt. Wedden dat de kaartautomaten op het station over een tijdje automatentoeslag in rekening brengen? En dat je in restaurants pas mag bestellen als je een entreepremie hebt betaald? Nog even en de draaideuren in het warenhuis vragen om uw pasje.

 

Kijk, daar moet het nieuwe kabinet nou eens iets aan doen. Al deze kleine ergernissen wegnemen, zorgen dat Nederland wat minder verhuftert en dat niet alles draait om het inpikken van wat u in uw portemonnaie heeft.

Zou het lukken? Nee, want ook de hufters en de graaiers komen in het kabinet en ze spugen u met liefde in het gelaat. Tot de volgende verkiezingen.

 

nieuwste column overzicht