HOMO'S IN DE POLITIEK  (november 2006)

over het belang van roze kandidaten

Moet je een kistkalf zijn om de bio-industrie te bestrijden? Moet je aan een snelweg wonen om het milieu te verbeteren? Worden homobelangen verkwanseld als er niet genoeg homo's in het parlement zitten?

Nee. Zo simpel lijkt het. Intelligente en verantwoordelijke volksvertegenwoordigers zullen ook oog hebben voor stadsproblematiek als ze op het platteland wonen, zullen ondanks hun riante inkomen ook de belangen van de minderbedeelden serieus nemen, zullen ook opkomen voor minderheden waartoe ze niet behoren. Maar daar zeg je wat: intelligent en verantwoordelijk.

 

Het zou zo moeten zijn dat kiezers een partij kiezen die een ideologie uitdraagt die hun bevalt. Bevalt de ideologie niet, dan verlaten ze die partij weer. Maar in Nederland passen de politici zich aan de kiezers aan. Ze veranderen moeiteloos van visie als de achterban daarom vraagt, want alles is beter dan zetelverlies.

Homo's vormen geen eensgezinde achterban. Hun belangen zijn dus marginaal voor politici. Daarom is Balkenende niet in ze geïnteresseerd. Voor de VVD spelen alleen kapitaalkrachtige homo's een rol. GroenLinks en D66 (toen dat nog bestond) lieten zich nog enigszins iets aan homo's gelegen liggen vanuit de restanten ideologie waarop ze dreven.

Hoezeer CDA en VVD maling hebben aan homobelangen, bleek wel uit het stemgedrag bij het voorstel van de voortreffelijke Ursie Lambrechts (vertrekkend D66-kamerlid) om één miljoen euro te investeren in het bestrijden van homovijandigheid op school. Ze stemden tegen, gesteund door de ChristenUnie. We zullen Ursie Lambrechts missen, als intelligente en verantwoordelijke politica.

 

De CDA-homo's kunnen we daarentegen missen als kiespijn. Ze zijn als kippen die de boer smeken hun snaveltjes af te branden. Ze hunkeren naar het abattoir en trekken desnoods zelf hun veertjes vast uit.

Wat het parlement nodig heeft, naast intelligente en verantwoordelijke hetero-politici, zijn intelligente en verantwoordelijke homo's en lesbo's. Hun taak zal zijn homo-emancipatie, anti-discriminatie en gelijkberechtiging telkens weer op de agenda te zetten. Hun taak zal zijn de weldenkende hetero's te steunen die homobelangen wél serieus nemen. Hun taak zal zijn een blok te vormen tegen de invloed van reactionaire christenen en moslims die elkaar steeds meer zullen vinden in hun strijd tegen de seksuele diversiteit. Om fundamentalisten te vriend te houden zal het CDA (wellicht gesteund door VVD, PvdA en SP) bereid zijn van homobelangen geen speerpunt te maken.

 

Homo's in het parlement zijn broodnodig, omdat het broodnodig is dat we zichtbaar zijn, dat we ons laten horen, dat we onze rechten en de handhaving ervan afdwingen, dat we onze wegebbende veiligheid terugkrijgen, en dat we domme heteropolitici ("in mijn familie komt het niet voor") bij de les houden.

 

nieuwste column overzicht