ZICHTBAAR  (juli 2006)

over de onwenselijkheid van zichtbaarheid

In Nijmegen buigt een wethouder zich over het installeren van openbare waterplaatsen in de stad. Het wildplassen is vooral in de weekends een groot probleem, en niet alleen in Nijmegen.

In de jaren vijftig en zestig (en daarvoor) stonden in tal van steden nog openbare urinoirs, zoals de befaamde gietijzeren krullen in Amsterdam. Vaak waren dat ook ontmoetingsplaatsen voor homo's, zoals openbare toiletten in op luchthavens en in (metro)stations dat nog steeds zijn.

In het kader van het uitbannen van zichtbare homoseksualiteit in de publieke ruimte werden bijna alle pisbakken gesloopt. Het liefst hadden de overheden ook de parken weggehaald, maar dat bleek tamelijk lastig.

 

In 2006 nemen we dezelfde beweging waar. Openbare ontmoetingsplaatsen worden van hekken voorzien, zoveel mogelijk kaalgehakt of anderszins ontoegankelijk dan wel onaantrekkelijk gemaakt.

Homo's die hand in hand over straat gaan, worden in elkaar geslagen (zoals recent in Zwolle en Amsterdam). We fronsen onze wenkbrauwen over ongeregeldheden bij homodemonstraties in de Moskou, Warschau, Boekarest, maar we vergeten dat de Roze Zaterdag in 1982 (Amersfoort) op een veldslag uitliep en dat in de jaren daarna nog regelmatig stenen- en eierengooiers begeleid door hatelijke spreekkoren de routes flankeerden.

Je hoeft niet helderziend te zijn om te kunnen voorspellen dat het anti-holebigeweld weer gaat toenemen. Homohaters hebben Bush, de katholieke kerk en de publieke opinie in een groot deel van Europa (vooral in de nieuwe landen) achter zich. In ons land laten rechtse jongeren, moslimfundamentalisten en kutmarokkaantjes zich evenmin onbetuigd.

 

De tendens is duidelijk: zichtbaarheid van homoseksualiteit moet beperkt blijven tot Geer & Goor op tv, tot eens per jaar een exhibitionistisch carnaval op modderschuiten of een andere commerciële kermis. Homo's zijn om geld aan te verdienen of om in elkaar te slaan. Doen buitenstaanders dat niet, dan vliegen de homo's elkaar wel in de haren, met als doel het COC onderuit te halen of vermeende concurrenten te vloeren.

 

Je hoeft niet helderziend te zijn; de ogen niet sluiten zou al volstaan.

 

nieuwste column overzicht