CENSUUR  (maart 2006)

over de keuzes van een columnist

Moet een columnist zich iets gelegen laten liggen aan bedreigingen, aan verwensingen of aan angst en twijfel? Op wat boze brieven na van Jezusgestoorden of zwakbegaafde Oranjeklanten heb ik nooit iets te duchten gehad. En hoewel ik het geregeld oneens ben met de hoofdredacteur, de richting en de acties van deze krant, heeft niemand mij ooit een voet dwars gezet. Een goede reden om door te gaan, lijkt me.

 

Want de ergste vorm van censuur is zelfcensuur, daar zijn je tegenstanders immers op uit.. Om niet op straat je strot doorgesneden te krijgen of om het gooien van brandbommen naar je huis te voorkomen, zou je er soms goed aan doen te zwijgen, zo lijkt het.

 

Maar kan ik mezelf nog serieus nemen als ik niet durf schrijven dat een groot deel der Nederlandse homo's liever anoniem laster verspreid op internetsites (bij voortduring is het COC een geliefd doelwit en deze krant steunt hen daarin) of naakt op gepavoiseerde modderschuiten door Amsterdam trekt, in plaats van serieus iets te doen aan de bedreigingen van onze vrijheid? Mij lijkt van niet.

 

En moet ik me ervoor schamen als het me bang maakt dat grote massa's fundamentalisten en verongelijkten zich door hun leiders laten sturen om de wereld in brand te steken? Is het onterecht als de gedachte me beangstigt dat we hier zeventig jaar geleden iets soortgelijks zagen gebeuren? De overeenkomsten in hysterie, domheid, paranoia, dogmatisme en moordlust lijken me overduidelijk.

 

Ben ik nog een knip voor mijn neus waard als ik niet blijf roepen dat minister Verdonk uit ons aller naam een hardvochtig en mensonterend beleid voert en dat we het laten gebeuren, willens en wetens? De joden van toen zijn de asielzoekers van nu. De minister gaat over lijken.

 

Of kan ik maar beter mijn mond houden? Produceer ik parels voor de zwijnen? Ben ik de schaamlap van Henk Krol en zijn commerciële imperium? Tel ik pas mee als ik politiebewaking heb? Zal ik maar sprookjes gaan schrijven? De vragen stellen lijkt eenvoudiger dan het geven van een antwoord.

 

nieuwste column overzicht