IK WENS U TOE  (januari 2006)

over illusies

Dat u in 2006 verstoken mag blijven van de zegeningen van de privatisering, die alle nutsbedrijven duurder maakte, hun dienstverlening verminderde en hun weerstand tegen calamiteiten vernietigde: bij het minste sneeuwstormpje zitten we zonder stroom, openbaar vervoer of kabel.

 

Dat onze regeerders voortgaan bij elke blunder sorry te zeggen, want dat geeft stabiliteit aan het landsbestuur, vergroot het vertrouwen in de politiek en maakt de drijfveren van de politici inzichtelijk.

 

Dat u niet gehinderd zult worden door aanhangers van wereldreligies die weten hoe u moet leven en dat met woord en daad wensen uit te dragen, en dat godsdienst weer de plaats krijgt die hij verdient: de beslotenheid van het privé-leven.

 

Dat u niet ziek wordt en geen slachtoffer van de zegeningen van het nieuwe zorgstelsel dat voor de meeste mensen duurder, omslachtiger, ondoorzichtiger en minder van kwaliteit zal worden.

 

Dat Máxima en Willem-Alexander zich niet verder voortplanten, zodat we geen particuliere godsdienstoefeningen van Beatrix en haar familie meer op onze nationale tv hoeven te zien waarbij de huisfascist van de Oranje glunderend op de eerste rij de doop van zijn kleinkind aanschouwt.

 

Dat u de laatste onderwijsvernieuwing nog niet heeft meegemaakt, want er zijn er nog minstens vijf nodig om te herstellen wat in de afgelopen veertig jaar kapotgemaakt is.

 

Dat u niet behoort tot die mensen die buiten de boot vallen omdat ze te dom, te arm of te ziek zijn en voor wie dit kabinet de verzorgingsstaat schouderophalend afbreekt, maar dat u behoort tot de groep kansrijken die op kosten van de belastingbetaler hun excessieve zelfverrijking met succes kunnen voortzetten, wederom dankzij de regering van CDA, VVD en D66.

 

Dat u blijft geloven dat Nederland een moderne, vooruitstrevende, welvarende, milieuvriendelijke, tolerante, ruimhartige en beschaafde natie is, die niet in toenemende mate door het buitenland (de Belgen voorop) wordt uitgelachen.

 

Ik wens u, kortom, een mooi 2006!

 

nieuwste column overzicht