TEN AANVAL  (januari 2006)

over de kracht van de herhaling

Stel je bent jong en je woont in Tiel, in Zwolle, in Roosendaal of Purmerend. Je bent jong en je hoort van het journaal dat homoseksualiteit een ziekelijke afwijking is. De paus zegt het. Imams zeggen het. Je eigen ome Frits zegt het.

Je hoort ook dat homo's mannen zijn die het met kinderen doen. De paus zegt het en daarom heeft hij de richtlijnen voor het priesterschap aangescherpt. Homoseksualiteit is slecht. De grote wereldgodsdiensten hameren het erin. Je  ome Frits, die krijgt gelijk.

Je denkt na, en je verbaast je erover dat Nederlandse katholieken niet massaal laten weten dat ze het oneens zijn met hun leider in Rome. Je weet dat er vroeger nog weleens homo's op school kwamen om iets te vertellen over homoseksualiteit, maar de schoolleiding heeft dat afgeschaft. Ook hoor je dat groepjes jongeren homo's lastig vallen en dat de politie daar weinig tegen doet.

Langzaamaan bekruipt je de gedachte dat er toch wel iets van waar zal zijn, dat homo's ziek zijn, slecht en misdadig. Als iedereen het zegt, als niemand zich ertegen verzet.

Zelf heb je weinig tegen homo's; het maakt je niet uit, als ze maar gelukkig zijn. En oom Frits heb je nooit gemogen. Zelf ken je ze niet en bij jou op school zitten ze niet. Wat je erover weet, heb je van de tv. Daar zie je dat homo's mannen zijn die naakt door de grachten varen, vrouwenkleren dragen en provoceren. Je ziet verder vooral Gordon, en Joling, dus misschien zijn homo's inderdaad ziek, of op zijn minst platvloers en smakeloos.

 

Elke homojongere moet zijn eigen coming-out beleven, maar ook elke heterojongere zal een visie moeten ontwikkelen op homoseksualiteit. Zo'n dertig jaar geleden leek er iets wezenlijk te veranderen in de beeldvorming. Nu keren we in ras tempo terug naar de jaren vijftig en daarvoor.

Als er maar lang genoeg ingehamerd wordt dat homo's ziek zijn, slecht en misdadig, zullen nieuwe generaties niet beter weten. Discriminatie wordt weer legitiem. Hoog tijd voor een tegenoffensief. Ten aanval!

 

nieuwste column overzicht