OM  (december 2005)

over voortschrijdend inzicht

Ik ben om, helemaal om. Rita Verdonk is een prachtmens. Ze heeft een rotportefeuille, maar daar kan zij niks aan doen. Dat beleid was al lang door haar voorgangers ingezet, met boelbijmekaarhouder Job Cohen voorop, en een meerderheid van de kamer steunt het.

 

De fout ligt niet bij Verdonk, die doet wat haar opgedragen wordt en dat doet ze meer dan goed. Er sneuvelt af en toe een asielzoeker, maar daar hebben we er toch genoeg van. Waar geregeerd wordt, vallen spaanders.

De fout zit 'm bij al die kiezers die nu te hoop lopen tegen de regering, maar braaf weer CDA en VVD en D66 gaan stemmen als de verkiezingen daar zijn. Niet Verdonk is schuldig, maar de kiezers die deze partijen steunen. Moge de toorn van de Almachtige hen bezoeken en hun kinderen, tot in het derde en vierde geslacht.

 

En naast de kiezers die niet deugen, is het de entourage van Rita. Het hele kabinet verkeert in een toestand van fatale hysterie (zag ik Donner onlangs niet een wenkbrauw optrekken, wat voor hem hetzelfde is als een knetterende vloek voor een scheepstimmerman?) Totaal van de kaart zijn ze, Balkenende bovenal. Als er een vogelpoepje valt op Rita's hoofd, spreekt de premier van een precisiebombardement. Geschokt zijn ze, diep geschokt, om wat hun wordt aangedaan.

 

Maar aan Rita ligt het niet, die deugt. Mij lijkt ze een gezellig mens, met wie het goed whisky drinken is. Ik denk ook dat ze staande plast, voorover leunend met één hand tegen de muur, en als ze doortrekt, denkt ze aan asielzoekers, en aan vluchtelingen, en aan menselijkheid. Weet je wat ik vind? Ik vind haar een moordwijf.

 

nieuwste column overzicht