BIEGEL  (juni 2005)

over de tegennatuurlijke waarheid

De tachtigjarige kinderboekenschrijver Paul Biegel sprak zich in Trouw (21 mei 2005) openhartig uit over zijn seksuele voorkeur:”Het schijnt dat je wordt doodgeslagen als je zoiets in deze tijd zegt, maar ik blijf homoseksualiteit een rare afwijking vinden. Of, laat ik het zo zeggen: ik vind het vooral lichamelijk zo mal. Het is toch alsof je eten in je oor stopt?”

 

Ik schiet nog steeds in de lach als ik aan die uitspraak denk. Zo is het nou precies en ik ben blij dat Biegel niet is doodgeslagen, want hij is een groot schrijver. Biegel was wel getrouwd en kreeg kinderen, maar ontkwam niet aan zijn homoseksualiteit. Het liefst was hij gewoon hetero geweest en had hij een groot gezin gesticht, maar dat zat er niet in en ten langen leste accepteerde hij zijn afwijking.

 

Wat Biegel doet, is een mooi voorbeeld van biologisme: de neiging een mens alleen vanuit zijn biologie te verklaren. En dan is het waar: voortplantingsorganen zijn er om je mee voort te planten, een mond is om mee te eten en handen zijn er om voedsel te vergaren. Biologisch zijn we erop gericht in leven te blijven, te groeien en vruchtbaar te worden teneinde ons voort te planten en de soort in stand te houden. En dan kunnen we dood. Het is de visie waar het christendom in feite ook mee werkt: seksualiteit is voortplanting. Liefde bindt de mensen waardoor ze een gezin stichten en hun nakroost verzorgen.

 

Het leuke aan Biegel is dat hij zegt wat veel mensen denken: homoseksualiteit bestaat blijkbaar, en hoe dat komt weten we nog niet precies, maar het blijft een afwijking van de natuur.

Nu kunnen we met veel redeneerkunst alles weerleggen: over de veelvormigheid van de natuur, over de multifunctionaliteit van het lichaam, over het bewustzijn en de mogelijkheid keuzes te maken, over de betrekkelijkheid van het heteroseks in verband met voortplanting etc.

Maar waarom zouden we Biegel niet gewoon gelijk geven? Eten in je oor stoppen, ik vind het een prachtig artistiek beeld. Het is werkelijk surrealistisch! Subliem. Homoseksuelen zijn tegennatuurlijk, ze zijn de lachspiegel van de natuur, ze ondergraven elke vanzelfsprekendheid, ze zijn gevaarlijk. Je zou als biologistisch wezen nog eens moeten gaan nadenken, terwijl je in feite niets anders wil dan leven als een konijn.

 

Zo worden we gezien door hetero's, door kerken, door politici, door wetenschappers: als onvolwaardigen die knoeien met hun eten. Laten we er hartelijk om lachen en het niet alleen in onze oren stoppen, maar overal waar de natuur ons het ingeeft. Onze natuur. Leve de creativiteit. Kunstenaars zijn we. Paul Biegel bedankt!

 

nieuwste column overzicht