DICHTERS  (mei 2005)

over de handicap van een beperking

Jeroen Koens is een dichter. Eén gedicht van hem verschijnt op 26 mei in de bloemlezing Blijf nog even*. Veel gedichten in dit boek gaan over liefde en vriendschap. De dichters schrijven met een vanzelfsprekende vrijmoedigheid die de gedichten meer dan toegankelijk maken. Je gaat meteen van ze houden, van de gedichten en van de makers. Jeroen schreef het gedicht 'Vriend':

 

Elke vriend heeft eenzelfde emotie
als een verre vriend
als een vakantie van iemand op een eiland
met zwoele nachten
de zon en de zee verwent ons met muziek
die in de oren klinkt
dan ga ik met je mee
als je met mij danst
beginnen wij om 12 uur
de hele avond door tot 's morgens vroeg
naar huis met ontbijt op bed
roemsurfers
de volgende dag verder gaan als twee vrienden
verder gaan als we in bed gaan
onder de douche gaan
wij kijken naar de wolken
witte meeuwen op het plein
en ergens eten
't zelfde eten samen op één bord
maakt niet uit hoe we eten
als we het gezellig hebben
als twee blote mannen in bed

 

Jeroen is verstandelijk gehandicapt, of verstandelijk beperkt, zoals dat tegenwoordig heet (alsof we dat niet allemaal zijn!) Van Jeroens handicap zie je niks in dit gedicht. Allicht, Jeroen is een dichter, hij heeft een talent! Daarnaast heeft hij geen last van maatschappelijke conventies. Of hij homo is, weet ik niet, maar het doet er ook niet toe. Hij schrijft over de vanzelfsprekendheden van twee mensen die het “gezellig” hebben. 't Is wel verademend, zo'n gedicht zonder moraal, zonder de beperking van allerlei remmingen. Opeens zie je dat niet Jeroen gehandicapt is, maar wij. Wíj hebben de beperkingen van schaamte, van sociale wenselijkheid en van voorgebakken kaders.

 

Zo staan er veel gedichten in Blijf nog even. Over liefde, over vriendschap, over afscheid, over verdriet. En telkens weer laten de dichters met een verstandelijke handicap ons iets zien wat nog nooit zo gezien is. En zelden valt er zo te lachen en te huilen tegelijk bij gedichten over de dood. Van je beperking een voordeel maken, we kunnen er nog veel van leren.

 

*) Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie. Uitgeverij De Stiel, Nijmegen 2005, € 11,90
ISBN  90 70415 35 6

 

nieuwste column overzicht