VLUCHTEN  (april 2005)

over solidariteit

Op tv vertelde een jonge Turkse Nederlandse dat ze naar Turkije ging. Terug heette dat, al was ze hier geboren. Ze had er genoeg van elke dag weer vragen te krijgen over haar afkomst, bij sollicitaties op haar uiterlijk of haar naam beoordeeld te worden (en dus niet te worden opgeroepen). Ze was niet de enige jonge allochtoon die zo dacht.

 

Homoseksuelen zitten sinds jaar en dag in dezelfde situatie. In mijn puberteit vroegen tantes om de haverklap of ik al een vriendinnetje had. Doen tantes dat nog? Wie niet luidruchtig uit de kast gekomen is, wordt voor hetero gehouden.

In de werksituaties waarin mensen mij niet persoonlijk kennen (ik werk veel in communicatietrainingen), wordt er doorgaans klakkeloos van uitgegaan dat ik thuis vrouw en kinderen heb.

 

Toen een kapper mij na het knippen eens toevoegde dat mijn vrouw het vast ook prachtig zou vinden, heb ik dat maar zo gelaten. Ik wou er toch niet terugkomen en niet altijd heb ik zin in de confrontatie.

 De doktersassistente van de nieuwe praktijk waarbij ik mij na mijn verhuizing inschreef, vroeg of ik getrouwd was. Jazeker. "En wat is de geboortedatum van uw vrouw?" Dat liet ik niet over mijn kant gaan. Een doktersassistente is geen kapper, en dokters en hun assistentes moeten zeker opgevoed worden.

Toe ik haar erop wees dat je in Nederland ook met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd kunt zijn, barstte ze in lachen uit. Wat stom van haar! Haar eigen vader was nota bene homo. Jawel, maar toch…

Als ik de vraag naar mijn huwelijkse staat bevestigend beantwoord, vraagt nooit iemand mij of ik met een man of een vrouw getrouwd ben. De vraag is waarschijnlijk beledigend voor hetero's, dus laat men hem maar achterwege (als er al over nagedacht is).

 

Joden kunnen naar Israël. Turken kunnen naar Turkije (al zullen ze daar vast als Nederturken worden gezien). Homo's en lesbo's kunnen nergens heen: we zullen elke dag weer onze positie moeten bepalen, ons moeten verklaren, en als we niet behangen zijn met buttons of ons vooroordeelbevestigend gedragen houdt men ons klakkeloos voor hetero.

 

Toch leuk dat jonge allochtonen zoveel met homo's en lesbo's gemeen hebben. Vluchten kan niet meer.

 

nieuwste column overzicht