EUREKA!  (februari 2005)

over de twee vliegen en de ene klap

Soms dient zich voor een veelheid van problemen als vanzelfsprekend één oplossing aan. Het is een kwestie van wat zaken combineren en de puzzlestukjes vallen moeiteloos tot een fraai plaatje samen.

 

Eén: de verhouding tussen Nederland en de Antillen is niet optimaal. Wij brengen er het "homohuwelijk" heen, wat ze afwijzen; zij sturen ons drugs en criminele jongeren, die wij niet wensen. Menigeen, daar en hier, zou de Antillen het liefst zo gauw mogelijk zelfstandig zien.

 

Twee: zeker na de dood van Prins Bernhard neemt  het aantal weldenkenden toe dat inziet dat er zowel met het systeem van de monarchie als met de familie Van Oranje iets fundamenteel mis is. Het ondemocratische gehalte, de voorkeur voor controversiële huwelijkspartners, het flirten met dictators en fascisme, het machtsmisbruik, de hoge kosten – het volk krijgt er genoeg van.

 

Drie: wat er op de Antillen ook afgewezen wordt, niet het koningshuis. De koningin is er immens populair en de Oranjes zelf zijn graag in de West.

 

Conclusie: we geven de Antillen zelfstandigheid, doen ze de Oranjefamilie en de monarchie cadeau, en maken van Nederland een volwassen democratie door het herstellen van de republiek die we eens waren.

De Minister van Deportatie, mevrouw Verdonk, geeft de Antillen een leuk geldbedragje en ziet er persoonlijk op toe dat de adellijke Duitse uitkeringstrekkers met hofhouding, hondjes en hoedencollectie op het vliegtuig gezet worden.

Met z'n allen bepalen ze daar fijn dat mensen van gelijk geslacht niet kunnen trouwen, ze verorberen zelf de verdovende middelen die niet meer uitgevoerd kunnen worden, de familie mag er vrolijk doorgaan met koningshuisje spelen en Willem-Alexander kan in de traditie van zijn grootvader menig voormalige rijksgenote onbekommerd bepotelen zonder de lokale zeden te schofferen. Je zult eens zien hoe snel ze ingeburgerd zijn.

 

Is het een vondst of niet? Oranje bovenwinds! En benedenwinds! Prachtig toch? Wij zijn mooi van die ondemocratische uitvreters af en daar hebben ze met Koninginnedag altijd mooi weer!

 

nieuwste column overzicht