HOMO'S ZIJN UIT  (januari 2005)

over een veranderend Nederland

Homo's zijn lastig. Een blik in de krant leert dat meteen. Ze willen dat de politie er werk van maakt als ze aangifte doen van mishandeling en discriminatie. Ze willen dat het openbaar ministerie hun zaken serieus neemt en niet de slachtoffers zelf alle werk laat doen. Ze willen dat discriminatie als discriminatie gezien wordt en mishandeling van homo's als ernstige mishandeling.

 

Maar we zijn uit. De moslims zijn in. Alle aandacht gaat naar allochtonenproblematiek, naar terrorisme, naar de islam en de rol van de vrouw. En terecht, de samenleving zal een boodschap moeten hebben aan deze vraagstukken, die we veel te lang hebben laten liggen.

De politiek is er ook achter: het lijkt wel of integratie en vreemdelingenbeleid bij alle partijen nummer één staan. Ieder  beleidsterrein wordt daardoor ingekleurd. Sociale problematiek is allochtonenproblematiek. Achterstandswijken zijn allochtonenwijken. Onderwijsvraagstukken zijn allochtonenvraagstukken.

 

Homo's passen daar niet in. Homo's en islam, dat gaat niet samen en de samenleving lijkt dat gretig als onveranderbaar gegeven te accepteren. Daarbij: homo's geven aanstoot en dat werkt contraproductief.

Onze zichtbaarheid is kwetsend voor andere culturen. We moeten dus minder zichtbaar worden, en al helemaal minder openlijk homoseksueel zijn in de publieke ruimte.

Schoolleiders en schoolbesturen zitten ook niet te wachten op homo-/lesbisch beleid. Die zijn al blij als ze hun leerlingen kunnen verstaan en als ze geen problemen met de ouders of gewapende verwanten krijgen.

En politie en politiek hebben dus duidelijk andere prioriteiten. Homo's moeten zich koest gaan houden. De derde wereld moet ook niet meer zeuren, er is nu een tsunami-ramp, en dat is politiek en humanitair veel interessanter.

 

Zo verandert Nederland in hoog tempo. Ik las ook in de krant dat onze brievenbussen over drie jaar allemaal oranje gaan worden! ORANJE! Vraagt dan niemand zich af hoe Erica Terpstra tegen die tijd over straat moet zonder dat iedereen zijn post in haar propt?

 

nieuwste column overzicht