AFREKENING  (december 2004)

over het maken van keuzes

Het is weer tijd om te bepalen waar het allemaal op staat. Niet alleen vanwege het nieuwe jaar en de eventuele goede voornemens, maar omdat het afgelopen moet zijn met de onverschilligheid. We redden het niet meer met cultuurrelativisme, met ongefundeerd optimisme, met een vlees-noch-vishouding. We moeten kiezen, want de vijand heeft wel een identiteit en idealen. Niet de islam is de vijand, niet het christendom, niet de allochtoon, niet het kapitalisme, niet het rechtse kabinet, niet de Europese eenwording. Maar wel degenen die erop uitzijn de verworvenheden van onze cultuur aan te tasten, onze vrijheden in te perken en de macht in handen te nemen ten koste van minderheden, sociaal zwakkeren en andersdenken.

 

Waar staat u? Wie bent u? Wat wilt u? Verkiest u een echt sociaal beleid in dit land of verwaterd links-liberalisme? Verzuild bijzonder onderwijs of integrerend openbaar onderwijs? Een angsthazerige ruk naar rechts met verdergaande polarisatie of een overlegcultuur met plaats voor iedereen? Een homobeweging die feest of een holebi-cultuur die bewust maakt en de barricaden niet schuwt? Een zilveren Gay Krant die een glossy life-styleblad wordt of een serieuze opiniekrant? Een echte multiculturele samenleving of een land van apartheid, met zwarte en witte Nederlanders in verschillende wijken? Een scheldcultuur of een samenleving met humane omgangsvormen? Een betaalbare gezondheidszorg of een gezondheidszorg met marktwerking? Een regering die de rijken rijker maakt of een regering die rechtvaardigheid bewerkstelt? Een overheid die hard is voor de zwakken (of op zijn best onverschillig), of een overheid met een warmkloppend hart, ook voor bejaarden, gehandicapten en uitgeprocedeerde asielzoekers? Een maatschappij waarin de sterkste en kapitaalkrachtigste wint of een samenleving die gelijke kansen creëert en achterstanden wegwerkt? Een leefmilieu waarin er respect is voor de natuur, of een cultuur waarin we zoveel mogelijk de aarde uitbuiten en het landschap verkwanselen om het tijdelijk gewin?

 

Te lang hebben we het poldermodel gebruikt als een grote vergrijzer, een verdoezelaar van verschillen, een domper op geluiden die wél gehoord mochten worden. Geef mij maar een poldermodel waarin mensen hun duidelijke tegenstellingen in goed overleg overbruggen zonder die tegenstellingen weg te poetsen..

Gelukkig zijn  er nieuwe geluiden die hoop geven. Allochtone jongeren hebben opeens een stem gekregen, ze doen mee in de media en in de discussies. Welkom! Waar waren jullie al die tijd?

Het besef dat de homo-emancipatie niet voorbij is, begint eindelijk door te dringen, ook bij politiek Den Haag. Aan de slag mensen!

Links Nederland begint te verlangen naar echt links, het socialisme dat opkomt voor de zwakkeren. Zelfs de PvdA is aan het veranderen.

Er staan steeds meer kritische moslims op, die tegen de stroom in van eigen en andermans cultuur zoeken naar nieuwe vormen. Om maar eens een paar dingen te noemen.

 

 

En u? Wat gaat u doen? 2005 wordt het jaar van de keuzes. Wie niet kiest, verliest. Wie geen eigen gezicht toont, zal overvleugeld worden. Durf te kiezen. Maak je sterk. Wie dat niet doet, is zijn eigen vijand. De grootste vijand.

 

nieuwste column overzicht