DOMME HOMO'S  (november 2004)

over achterlijke acties

Wat een sufkoppen zijn we toch! Eerst zijn daar die vlerken van Expreszo die vegetariërs ervan willen overtuigen dat vleeseters ook bestaansrecht hebben en dat doen door hun ongevraagd een bloederige biefstuk te sturen. Wat een onnozel blaadje hebben ze gemaakt en wat een onnodige, flauwe provocaties. Terecht dat ze zich inmiddels verontschuldigd hebben, maar wel dom om de tegenstanders zulke gemakkelijk argumenten te geven om de actie onderuit te halen. Dom en niet vooruitgedacht.

Goed, positief effect is dat er in de politiek weer even aandacht kwam voor de teruglopende verdraagzaamheid, maar vlak de weerstand die niet uit die er bij schoolleiders en docenten is ontstaan, en de onnodige polarisatie. Dom, dom, dom!

 

En dan het COC, óns COC! Een integer, bekwaam en toegewijd bestuur werd het werken onmogelijk gemaakt, hoewel de verenigingen die lid zijn van de Federatie in overgrote meerderheid pal achter het bestuur stonden. Maar een directricegetrouw clubje bureaumedewerkers slaagde erin door verdachtmakingen en beschuldigingen, door het aan de pers aanbieden van interne stukken, door onder pseudoniem vuil te spuien (onder andere op de website van De Gay Krant) de stemming blijvend te bederven en het bestuur vleugellam te maken.

 

En nu is er een nieuw bestuur. Dat heeft het oude bestuur niets te verwijten: het heeft financieel en bestuurlijk correct gehandeld, zij het dat “meerdere leden zich operationeel met de financiële gang van zaken op het bureau bemoeiden” (normale controle lijkt me, wanneer je als bestuurslid verantwoordelijk bent). Ook was er een “verschil van visie op taken en bevoegdheden”. Ja, daar gaat het bestuur over, zou ik zeggen, en niet het uitvoerend personeel.

 

Het vreemde is nu dat het nieuwe bestuur ook directrice Liane Wubbels de hand boven het hoofd houdt (ondanks dat “de financiële transparantie ontbrak” in haar optreden; het oude bestuur had dus gelijk!) Maar het bestuur laat haar wel vertrekken, ze kan blijkbaar niet gehandhaafd worden.

En ze vertrekt niet zomaar: mevrouw Wubbels krijgt een afscheidsreceptie en een forse gouden handdruk.

Vooral dat laatste is vreemd: mevrouw Wubbels zei altijd dat haar hart lag bij de homo-emancipatie. Dat kan, zelfs als je hetero bent. Maar waarom schakel je dan een duur Amsterdams advocatenkantoor in om het COC bij je vertrek een zo groot mogelijke poot uit te draaien?

 

Kijk, het is van tweeën één: of mevrouw Wubbels heeft het goed gedaan en kan blijven, of ze moet weg wegens wanprestatie en krijgt geen schadevergoeding. Inmiddels is er een ravage aangericht door Wubbels en haar kantoorbende: het oude bestuur is valselijk beschuldigd en beschadigd, de tegenstanders wrijven zich in de handen, de negatieve publiciteit is groot geweest.

En nu brengt Wubbels ons ook nog eens een financiële aderlating toe.

Dom, heel dom. En slecht. Perfide.

 

nieuwste column overzicht