PASSIE PREKEN  (oktober 2004)

boer pas op je kippen!

Opeens bemoeit iedereen zich ermee. De regering vindt dat voetbalwedstrijden gestaakt moeten worden bij beledigende spreekkoren. De KNVB vindt dat voetbalwedstrijden gestaakt moeten worden bij beledigende spreekkoren. Iedereen vindt dat voetbalwedstrijden gestaakt moeten worden bij beledigende spreekkoren. Maar waarom eigenlijk? En waarom nu?

 

De spreekkoren over Silvie Meis, de vriendin van Rafael van der Vaart, zijn de mildste van de laatste decennia. “Silvie is de hoer van Amsterdam.” Nou en? Silvie Meis is nog goed weggekomen. Het lijkt me vooral kwetsend voor hoeren, om met een spelersvrouw vergeleken te worden.

 

Is voor hoer gescholden worden kwetsender dan voor hondelul, homo, kankerlijer of jood? Zijn de oerwoudgeluiden waar zwarte spelers op getrakteerd worden en de klanken van sissend gas (om de holocaust in herinnering te roepen voor Ajaciden en joodse spelers) minder beledigend? Was het humaan om  de verse weduwnaar Louis van Gaal er massaal aan te herinneren dat zijn vrouw aan kanker was overleden?

Waarom hoorden we daar de regering niet over? Waar was de KNVB toen? Was het zwijgen van scheidsrechters en spelers iets anders dan instemmen?

 

Nooit hebben we de zakkenvullers van de voetbalmultinationals gehoord. Ajax koesterde zijn F-side, FC Utrecht zijn Bunnikside en ga zo maar door. Het ging namelijk om het vreten, niet om de moraal.

Nu de stemming begint om te slaan, nu het de regering wel van pas komt in haar normen-en-waardenoffensief, nu steeds meer mensen ageren tegen het vele geld dat het supportersgeweld, de hoge spelersinkomens en de overheidsbijdragen aan stadions en clubs de gewone burgers kost, komen de bobo’s in actie.

 

Let op uw zaak! Het voetbaltuig is jarenlang de hand boven het hoofd gehouden. Het geteisem kreeg brood en spelen, ten koste van mensen met aids en mensen met kanker. Ten koste van zwarte Nederlanders, joden en homo’s. Zolang de geldkraan openstond, hield iedereen zijn mond. Nu het minder gaat, krijgen de bestuurders een geweten. Omdat u misschien niet meer bereid bent zoveel te betalen voor ongebreideld schelden en geweldplegen. Omdat u de hypocrisie doorziet en vindt dat commerciële organisaties hun eigen broek eens moeten gaan ophouden. Omdat u er genoeg van heeft het supportersfascisme nog langer te subsidiëren.

 

Geloof al die mooie beloftes dus niet. Trap er niet in. Trap ze eruit. Dood aan het beroepsvoetbal!

 

nieuwste column overzicht