SOLIDARITEIT  (september 2004)

over de omgekeerde wereld

Staatssecretaris Hoogervorst vindt dat chronisch zieken en gehandicapten solidair moeten zijn met de gezonde mens en een hogere eigen bijdrage moeten betalen. De gezonden financieren die parasiterende zwakkeren in de samenleving al genoeg, meent hij

Helderder dan ooit heeft de staatsecretaris hiermee de doelstellingen van het kabinet duidelijk gemaakt: iedereen moet zijn eigen broek ophouden, de rijken moeten rijker worden en wie ziek of arm is, heeft pech gehad. George W. Bush kan zijn enthousiasme voor zo’n mooi rechts beleid amper verbergen en sluit Balkenende hartelijk in de armen.

 

Bedrijven die in de lage-lonenlanden investeren en daardoor hier mensen moeten ontslaan (omdat het daar voordeliger kan), krijgen subsidie van de overheid. De aandeelhouders wrijven zich in de handen, de directies verhogen hun salarissen, hun bonussen en hun afvloeiingsregelingen nog maar eens, en het huidige kabinet heeft voor de ministers van de volgende regering de inkomens alvast wat opgetrokken.

Ondertussen wordt er gekort op de subsidies voor allerlei welzijnsinstellingen, wordt het onderwijs niet goedkoper maar de gezondheidszorg wel duurder, en kunnen bejaarden in verpleeghuizen nog steeds niet elke dag gewassen worden.

 

De regering gaat voort met het privatiseren van bedrijven die met belastinggeld zijn groot geworden. Het fiasco van de Nederlandse Spoorwegen verontrust niemand; de energiebedrijven steken hun geld nu in reclamecampagnes om met elkaar te concurreren (dus uw stroom wordt ook niet goedkoper); en binnenkort gaan de ziekenhuizen de vrije markt op met hun producten: dat wordt dus besparen op verpleegkundigen en de honoraria van de specialisten verhogen (anders gaan ze naar het buitenland!)

 

De solidariteit van Hoogervorst kan tot vermakelijke situaties leiden. Uitkeringsgerechtigden kunnen best met wat minder toe om de werkenden te ondersteunen: wie toch al honger heeft, kan best wat meer honger verdragen om de vraatzuchtigen te voeden.

Wellicht kunnen homo’s apart door de fiscus worden aangeslagen, omdat hetero’s zoveel meer kosten hebben (kinderen, scholen, huisvesting e.d.) Aan staatssecretaris Wijn zal het niet liggen, die blaast zijn partijtje wel mee in het CDA: uitknijpen die ongehuwden en kinderlozen! Trouwen zul je, en voortplanten!

 

Misschien kan er ook een belasting komen op dood zijn, uit solidariteit met de levenden. Per slot van rekening hebben die doden er een leven lang voor kunnen sparen. Voor de rijken maakt het toch niets uit.

En was je te arm om te sparen, dan verrekenen we dat met de nabestaanden. We zullen ze leren wat solidariteit is!

 

nieuwste column overzicht